Ódor Lajos lett az év embere. Szlovákia még nem találta meg a helyét a XXI. században

 

Szlovák lap az indoklásban azt írta: Ódor Lajos

képes volt éleslátással és pragmatikusan vezetni az országot anélkül, hogy megosztotta volna Szlovákiát.

Népszerű volt, de kevés hatalma volt

Az elismert közgazdász 20 éve fontos szereplője a szlovák gazdasági életnek, volt a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke is. Februártól október végéig vezette a szakértői kormányt a választásokig. Zuzana Čaputová elnök azután kérte fel, hogy az év elején szétesett Eduard Heger ügyvezető kormánya.

Ódor kormányának ugyan nem volt parlamenti többsége, így mozgástere sem igazán, de komoly javaslatcsomagokat hagyott hátra utódjának. Támogatottsága is viszonylag magas volt, 35-38 százalék közötti, igaz nem kellett bevezetnie (nem is tudta volna kellő parlamenti többség híján) azokat a kellemetlen intézkedéseket, amelyeket a költségvetés kiigazítása miatt javasolt.

Ódor Lajos és a most magyarul is megjelenő, Szlovákiában már nagy sikert arató könyve. Fotó: Sebestyén László

A költségvetést, bármilyen fájdalmas is, rendbe kell hozni

A szlovák Forbes címlapra tette és interjú is készített vele. Ebben azt mondta, hogy Szlovákia még nem találta meg a helyét a XXI. században,

egyetlen, a korunkat meghatározó nagy trendre sem tudott még rácsatlakozni az ország.

A legégetőbb gondnak a költségvetés helyzetét nevezte. Azt mondta, minél előbb hozzá kell látni a kiigazításhoz, mert „holnap még elég lehet a szike, de utána már baltára lesz szükség a hiány lefaragásához”.

Ódor Lajos miniszterelnöksége előtt, 2022-ben jelentette meg Szlovákiában a Mindentudók kézikönyve című tudományos-szórakoztató könyvét. A mű most magyarul is megjelent, ennek kapcsán a magyar Forbes is interjút készített a korábbi szlovák miniszterelnökkel.