Megszenvedik a telet az elektromos buszok

A norvég főváros buszparkjának nagyarányú villamosítása 2019-ben startolt el, azóta már 401 elektromos hajtású autóbusz állt forgalomba, ami Oslo jelenlegi, mintegy 520 darabot számláló buszparkjának több mint 77%-át teszi ki. Az elektromos járművek üzemeltetéséért több szolgáltató felel, és az általuk kiszolgált forgalmi területeken kizárólag villanyhajtású autóbuszok közlekedhetnek az alvállalkozók és a Ruter AS között létrejött közszolgáltatói szerződések szerint. Az e-buszok üzemeltetése eddig is döcögősen ment a norvég fővárosban, ám december első napjaiban eddig soha nem látott káoszt tapasztalhattak a helyi utazók, ami egyfelől annak köszönhető, hogy idén közel megduplázódott a villanybuszok száma, másrészt pedig annak, hogy a helyi ernyőszervezet már úgy hirdette meg a különböző forgalmi területek koncesszióit, hogy 2023-tól elvárás volt a teljesen zéró emissziós működés, azaz a járműveket már nem szerelhették fel gázolajos fűtőkészülékkel. Emiatt előtérbe kerültek az elektromos buszokon egyébként is egyre gyakoribb, fűtésre is alkalmas hőszivattyús klímaberendezések, ám az egyébként környezetbarátnak tartott megoldás a gyakorlatban sokszor kimondottan problémásnak bizonyul a norvég hidegben. A berendezést alacsony hőmérsékleten kis hatásfok jellemzi, az utastér kizárólag ezzel a megoldással történő felfűtése az energiafelhasználást is minimum megduplázza, mindezt természetesen a hatótávolság rovására. Így zimankós időben csak az akkumulátorról üzemelő fűtés akár hatótáv 60-70%-át is képes felemészteni, és pontosan ez történik az oslói Solarisok esetében is.

Fotó: Solaris

Nem teljesítenek jobban a város 2023 előtt beszerzett BYD, Mercedes-Benz, Solaris és VDL elektromos buszai sem, ugyanis annak ellenére, hogy ezeket a buszokat még felszerelték gázolajos fűtőkészülékekkel, a berendezést a szoftveres tiltás miatt a városban eddig nem használhatták a gépkocsivezetők. A kialakult helyzetre való tekintettel – és hogy az oslói közösségi közlekedés ne fulladjon teljes káoszba – a közlekedésszervező szerdán engedélyezte a geofencing korlátozás kikapcsolását, így ezekben a buszokban ideiglenesen bárhol használhatók az értékes hatótáv kilométereket megspóroló Webasto fűtőkészülékek.

A legtöbb probléma viszont egyértelműen Oslo legújabb, a belvárosban közlekedő csuklós Solarisait érinti. Az Unibuss által több mint 100 millió euró, átszámítva mintegy 37 milliárd forint értékben beszerzett 183 darabos flotta tagjait a gyártó egy viszonylag nagy energiatárolóképességű, 520 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakkal szerelte, ami a tavasztól a kora őszig tartó időszakban 230-250 kilométeres hatótávot biztosított a járműveknek. Az őszi mínuszok érkezése azonban jelentősen, 30-40%-kal csökkentette a buszok hatósugarát, az utóbbi napok jóval fagypont alatti hőmérséklete pedig már 60%-kal, átlagosan 100 kilométerre vetette vissza ezt az amúgy sem túl kedvező értéket, ráadásul mindezt úgy, hogy a járművekben már alacsonyabb fokozaton járatják az utastérfűtést. Ha pedig ez nem lenne elég, az akkumulátorfűtés és az utastéri fűtőrendszer működtetése miatt jelentkező drasztikus hatótávcsökkenés mellé számos meghibásodás is társul: egyes járművek a dermesztő hidegben nem veszik fel a töltést, vagy egyszerűen menet közben lemerülnek. Hétfő délután ezen problémák miatt 50, kedd reggel pedig már 90 járat (!) nem indult el Oslóban; számos busz vagy a garázsban, vagy az út szélén maradt, de akadt olyan is, amelyet visszarendeltek a forgalmi területről az idő előtt lemerülő energiatárolók miatt.

A Ruter álláspontja az, hogy a kialakult helyzetért a hideget nehezen viselő járművek a felelősek, a probléma mihamarabbi megoldása érdekében pedig az üzemeltetővel és gyártóval együttműködve több intézkedést is tettek – az egyik első ilyen, hogy változtattak a kocsik töltési ütemtervén.

A mostani káosz ellenére – amely már nem az első az oslói villanybuszozás történetében – a következő napokban rendületlenül folytatódik tovább a norvég főváros buszparkjának elektromos alapokra helyezése; december 10-én üzemkezdettől újabb 76 darab, az MAN-től érkező villanybusz áll majd forgalomba az Unibuss kötelékében, jövő nyárra pedig szintén 76 darab kompozit karosszériás csuklós Ebusco 3.0-ás üzembe helyezésével megvalósul az oslói buszállomány teljes villamosítása is.