Mit jelent, hogy valaki a hideg miatt hal meg?

Mit jelent, hogy valaki a hideg miatt hal meg?

Nehéz pontos és átfogó adatokat szerezni arról, hányan halnak meg kihűlés miatt Magyarországon. Az adatokkal kapcsolatos bizonytalanságnak részben az az oka, hogy sokszor esetleges, mi kerül be a statisztikába, erről A Város Mindenkié is írt korábban. A halál oka sokszor nem egyedül a kihűlés, hanem valamilyen azzal összefüggő betegség (például tüdőgyulladás), emiatt nehéz egyértelműen megállapítani, mi okozta az áldozat halálát, vagy végül a kihűlés be sem kerül a lehetséges halálokok közé. A hatóságok sok esetben a körülményekből következtethetnek arra, hogy tényleg a kihűlés okozta az áldozat halálát.

Megkérdeztük a KSH-t, hogy mit jelent az „igen nagy hideg” mint halálok. Válaszukban azt írták, hogy a halottvizsgálati bizonyítványok alapján gyűjtik és rendszerezik a különböző halálokokra vonatkozó adatokat. A halál okát az azt megállapító orvos tünteti fel a halottvizsgálati bizonyítványban, a KSH ezután a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) és a WHO nemzetközi szabályrendszere alapján kategorizálja ezeket. Az „igen nagy hideg” mint halálok az X31 kód alá tartozik, ide sorolják „a természetes eredetű hideg által okozott ártalmak általi haláleseteket, amelyek az időjárási állapotok okozta ártalmakat jelenti”.

A kihűléses halálesetekről a KSH mellett a rendőrség is gyűjt adatokat, de a két adatbázis nincs átfedésben egymással. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) nevű érdekvédő szervezet is rendszeresen közöl adatokat a témában, viszont az adatok forrását nem szokták feltüntetni, emiatt ezeket nem lehet hitelesnek tekinteni.

A hivatalos szervek sem tesznek meg mindent azért, hogy pontos adatokhoz lehessen jutni. A Város Mindenkié csoport és az Utcajogász Egyesület 2017-ben indított pert a rendőrség ellen, hogy megkapják a megelőző évek statisztikáit a kihűléses halálesetekről. A rendőrség sokáig azzal próbálta lerázni őket, hogy nincsenek erről adataik, míg végül kénytelenek voltak kiadni őket. 2018-ban Korózs Lajos, az MSZP képviselője a kormánytól is megpróbálta megtudni, hogy azon a télen hány ember halt meg a hideg miatt. Rétvári Bence, aki akkoriban az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára volt, a háromoldalas válaszában mindenről írt, csak éppen a kérdést nem válaszolta meg.

Idén november 27-én is Rétvári Bence válaszolt a parlamentben az azonnali kérdések órájában Tordai Bencének arra a felvetésére, hogy miért nem tesz semmit a kormány a kihűléses halálesetek ellen. Az államtitkár lényegében azzal érvelt, hogy a baloldal és a Brüsszel által támadott rezsicsökkentés miatt nem haltak meg többen a hideg miatt. telex.hu