Franciaország. Nem tartják meg óráikat a tanárok. Hogy miért?

Szajna menti Issou falu iskolájának egyik tanárnője, és szemléltetésképpen bevitte hatodikos irodalomórájára a manierista Giuseppe Cesari „Diana szarvassá változtatja Actaeont” című képét, rajta öt mezítelen nőalakkal.

Több tanuló azonnal tiltakozni kezdett,

mondván, a festmény sokkoló, a tanárnő pedig nyilvánvalóan rasszista és iszlamofób provokáció céljából mutogat ilyesmiket;

majd egy értesített szülő is vérlázítónak minősítette az esetet, folytatva a hergelést.

Giuseppe Cesari (1568-1640) – Diana szarvassá változtatja Actaeont

Tekintve, hogy a település

mindössze 28 kilométerre fekszik attól az iskolától, ahol három éve lefejezték Samuel Patyt,

a megrémült tanári kar haladéktalanul élt a munkavégzés veszély esetén történő megtagadásához való jogával, így péntektől keddig bezárólag nem volt tanítás.

Az oktatási miniszter hétfőn ellátogatott a helyszínre, és ígéretet tett arra, hogy az érintett diákokkal szemben fegyelmi eljárás indul, az iskola pedig kap egy pedagógiai tanácsadót. Amire a beszámolók szerint szükség is van:

egyes szülők „szisztematikusan megkérdőjelezik a tananyagot és a büntetéseket”,

a mostani eset pedig az utolsó csepp volt a pohárban, miután (a 2022/2023-as tanévben tapasztalt összesen hárommal szemben) csak az elmúlt hónapban nyolc incidens történt az iskolában, az erőszak fokozódása mellett.

A miniszteri látogatás alkalmából tanáruk mellett kiálló iskolások újságíróknak elmondták: „Ez művészet, szóval semmi köze a rasszizmushoz. (…) A régi diákok támogatják a tanárnőt.” Szüleik hozzátették:

Valójában a tanárok már hónapok óta szenvednek.

Kevés a felügyelő, az újonnan idekerült tanulókkal pedig komoly problémák vannak.