Skip to content

A Kreml nagyra tartja Orbán uniós csúcson előadott performanszát

A Kreml nagyra tartja Orbán uniós csúcson előadott performanszát

„Magyarországnak megvannak a saját érdekei. És Magyarország, ellentétben sok más uniós országgal, határozottan védi az érdekeit, ami lenyűgöz minket” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Reuters szerint arra reagálva, hogy Orbán Viktor Magyarország nevében blokkolta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás odaítélését a brüsszeli EU-csúcson.

A magyar miniszterelnök néhány órával korábban amiatt került be a hírekbe, hogy kiment az ülésteremből, amikor a tagállami vezetők arról döntöttek, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

A hírek szerint Olaf Scholz német kancellár javasolta Orbánnak, hogy igyon meg egy kávét az üléstermen kívül, amikor a tárgyalás holtpontra jutott. (Ennek nyomán Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke megtrollkodta a miniszterelnököt.)

Peszkov erről azt mondta: „Megvárni, hogy valaki elmenjen kávézni, hogy a távollétében keresztül tudjanak nyomni valamilyen döntést… Ha ez igaz, akkor ez egy egyedülálló gyakorlat”.

A szóvivő a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről hozott döntésről szólva úgy fogalmazott: „Az EU-hoz való csatlakozásról szóló tárgyalások évekig vagy évtizedekig tarthatnak. Az EU-nak mindig is szigorú kritériumai voltak a csatlakozásra, és nyilvánvaló, hogy jelenleg sem Ukrajna, sem Moldova nem felel meg ezeknek a kritériumoknak”.

„Világos, hogy ez egy abszolút átpolitizált döntés, az EU azon törekvése, hogy demonstrálja támogatását ezeknek az országoknak. De az ilyen új tagok destabilizálhatják az EU-t, és mivel mi ugyanazon a kontinensen vagyunk, mint az EU, ezért természetesen szorosan figyeljük a helyzetet” – tette hozzá.

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök a szokásos maratoni év végi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem tartja Orbánt oroszpárti politikusnak, hanem egy olyan embernek, aki az EU többi vezetőjétől eltérően a saját országa érdekeit képviseli.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Tiktok! Bandy! Szerelemdoktor!
    2023.12.15. 17:25

    csuti az előadásnak vége, elmehetsz.

    2
    2
    • Névtelen
      2023.12.15. 19:32

      „Egyedül Orbán Viktor áll ki az elvei mellett. Ha Melani, Ficó és az osztrák és a holland miniszterelnök támogatják a szavazáson, most nincs ukrán csatlakozási kérdés. Az előzetes hírek ellenére nem állt mellé senki, ezért kellett kivonulnia a teremből. Egyedűl Orbán Viktor látja, hogy Ukrajna (USA gyarmatának) csatlakozásával a magyar mezőgazdaság tönkre fog menni. Az ukránok európai csatlakozását követően Ukrajna kivételével mindenki befizető ország lesz és Ukrajnát fogják támogatni. A magyar mezőgazdaság az ukrán olcsó és silány minőségű termékek miatt tönkre fog menni.”

      2
      1
  2. Névtelen
    2023.12.16. 18:23

    A szánalom csimborasszója az, amikor egy önálló magyar döntést, a dolláron kilóra megvett rabszolgák, az uruk parancsát követve mindenáron Moszkvára akarják fogn
    https://www.origo.hu/nagyvilag/20231211-magyar-nemzet-kiderult-miert-akarx

    • Névtelen
      2023.12.17. 11:19

      origo?tudsz még debilebb lenni?

  3. Eren Spears
    2023.12.17. 05:03

    Eren Spears

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük