Lejár a jelentkezési határidő az Erasmus+ pályázatok benyújtására, Brüsszel feltételeit  Magyarország továbbra sem teljesítette

Csoda kellene, hogy a modellváltó egyetemek hallgatói újra részt vehessenek az Erasmus-programban

 

Pár nap, és lejár jelentkezési határidő a jövő évre kiírt Erasmus+ pályázatok benyújtására, Brüsszel feltételeit pedig Magyarország továbbra sem teljesítette. Az Európai Bizottság sem tudott pozitív hírekkel szolgálni az EUrologus érdeklődésére..

Az év elején robbant ki az Erasmus-botrány, amikor az Európai Bizottság jelezte, 21 magyar, úgynevezett modellváltó, vagyis már közérdekű vagyonkezelő alapítvány irányításával működő egyetem nem pályázhat hallgatói és akadémiai csereprogramokra, az Erasmus+-ra, illetve a Horizontra ( Europe). A kizárás indoka, hogy a Bizottság szerint az érintett intézmények működése az alapítványi formában nem átlátható.

Az elmúlt fél évben az érintett egyetemek számos módon próbáltak visszakerülni a programba. Több intézmény az Európai Unió Bíróságához fordult. A Bizottság nyomására aztán az egyetemi alapítványok kuratóriumaiban dolgozó összes politikus lemondott kuratóriumi tagságáról. Ám Brüsszelnek továbbra is vannak fenntartásai, az óra pedig ketyeg.