Túl magas az államadósság, túl magas a költségvetési hiány, a kormányzás minősége rossz, az unortodox gazdaságpolitika piactorzító

Túl magas az államadósság, túl magas a költségvetési hiány, a kormányzás minősége rossz, az unortodox gazdaságpolitika piactorzító – a Fitch hitelminősítő komoly kritikákat fogalmazott meg Magyarországgal szemben. Ezzel együtt a bóvli feletti szinten tartotta az ország adósbesorolását – a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Varga Mihály és Nagy Márton minisztériumai reakció gyanánt versenyezni kezdtek, ki tud nagyobb, a valóságtól teljesen elszakadt optimizmust felmutatni.

Megerősítette Magyarország (a hosszú távú szuverén magyar államadósság) adósbesorolását a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a BBB szinten, továbbra is negatív kilátással. Ez azt jelenti, hogy Magyarország egy szinttel van csak a bóvli (befektetésre nem ajánlott) kategória fölött, leminősítésre utaló kilátással.

A Fitch a legtöbb ponton megismételte előző, júniusi ítéletét.

A fontosabb pozitívumok a hitelminősítő szerint:

  • A gazdaság strukturális fundamentumai erősek a többi BBB besorolású országhoz képest, a gazdasági növekedést a beruházások és a beáramló külföldi működő tőke hajtják.
  • Az infláció mérséklődik.
  • Ezzel összhangban a jegybank kamatcsökkentési ciklusa, a jegybanki politika normalizálódása olajozottan halad.
  • A finanszírozási környezet kedvezően alakul.
  • Az EU feloldja a jogállamisági-korrupciós vitában zárolt források egy részét.

A fontosabb negatívumok:

  • Az államadósság túl magas.
  • A költségvetési hiány túl magas.
  • A fiskális (költségvetési) és monetáris (jegybanki) politika hajlamos unortodox intézkedésekre.
  • A kormányzás minőségét mérő indikátorok egyre csak romlanak.
  • A különadók miatt bizonytalan az üzleti környezet.
  • A kormány kamattámogatási intézkedései rontják a jegybanki intézkedések (a monetáris transzmisszió) hatékonyságát.

Ami a jövőt illeti, a Fitch szerint aggodalomra ad okot, hogy

a kormány nem lesz képes teljesíteni az idei (megemelt) 5,2 GDP-százalékos hiánycélt. A hitelminősítő az idei hiányt 5,6 százalékra várja.

A kormány a jövő évi 2,9 százalékos célt nem módosította, mindenesetre a Fitch szerint ennek elérése lehetetlen –

jövőre 4,2 százalékos hiány várható.

A hiány 2025-ben 3,2 százalék lehet – ami még mindig magasabb a 3 százalékos uniós hiánylimitnél (amit az EU a pandémia óta nem kér számon a tagállamokon). Az államadósság csökkenni fog, idén a GDP 68,2 százalékára – ám ez elsősorban a számszerű GDP jelentős növekedésének lesz köszönhető (amit ugyebár a rendkívül magas infláció okoz, egyszerűen fogalmazva mivel minden sokkal drágább, a jelen árakon számolt GDP nagyot nő).

Idén a magyar gazdaság éves átlagban 0,6 százalékkal zsugorodhat

(egy ideje a magyar kormány is elismeri, hogy a „pozitív nulla” sem lesz meg). 2024-ben 3 százalékos gazdasági növekedést vár a hitelminősítő, elsősorban a lakossági fogyasztás visszaerősödésének köszönhetően.

A Fitch szerint az infláció a továbbiakban kisebb ütemben fog lassulni: 2024-ben éves átlagban 5 százalékos infláció valószínű, a jegybanki cél (3 százalék) majd csak 2025-ben lesz meg.

A továbbiakban leminősítést hozhat, ha nem sikerül helyreállítani a gazdaságpolitika hitelességét és nem sikerül javítani a kormányzás minőségét

– ezek a problémák ugyanis aláássák a gazdaság teljesítőképességét, a növekedési kilátásokat, a versenyképességet. Leminősítéssel fenyeget, ha a kormány továbbra is laza költségvetési politikát folytat, ami az éves hiányok és/vagy az államadósság növekedésével járna.

A Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium (januártól Nemzetgazdasági Minisztérium) a szokásos panelekből építkező győzelmi jelentést adott ki a hitelminősítő értékelésére reagálva, „biztató jelnek” nevezve, hogy a Fitch nem vágta bóvliba Magyarországot. A tárca 2024-re „szigorú költségvetési fegyelmet” ígért, és 4 százalékos GDP-bővülést tűzött célul.

A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium a társtárcáénál egy fokkal visszafogottabb, kevesebb propagandapanellel operáló közleményben reagált. A Fitch-elemzés és a valóság tükrében kissé meglepő módon továbbra is kötve az ebet a karóhoz, hogy 2024-ben csak 2,9 százalék lesz a költségvetési hiány.

hvg.hu