Skip to content

Ismét durva koronavírus-járványra számítanak a szakértők

A háziorvosok országosan hetente több százezer koronavírusos megbetegedéssel számolnak.

Jelentős légúti járvány zajlik Magyarországon, amelynek hátterében döntő többségében a koronavírus áll – számolt be az InfoRádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke, Békássy Szabolcs. A háziorvos azt is elmondta, hogy országosan hetente több százezer megbetegedéssel számolnak.

Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül működik a légúti figyelőszolgálat, ide érkeznek minták a háziorvosi praxisokból, amelyek megerősítik, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések a döntő többségének a hátterében a koronavírus fertőzés igazolható. Ezt mutatják a háziorvosok által alkalmazott koronavírus gyorstesztek is.

Egy influenzás megbetegedés is már azonosítható a légúti figyelőszolgálat laboratóriumában, ugyanakkor ezeknek az aránya elenyésző a koronavírus jelenlétéhez képest – nyilatkozta Békássy Szabolcs.

A 48. naptári héten több mint 250 ezer fő fordult a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám, és ebben még nincs benne az influenzajárvány okozta terhelés, amire valószínűleg majd a követő hetekben számítunk

– tette hozzá.

BBC-nek nyilatkozó Peter Openshaw, az Imperial College London professzora elmondta, arra számít, hogy mivel idén sokkal kevesebben kapnak oltást, ezért „sok embernek elég csúnya betegsége lesz, amely több napra vagy hétre kiüti”.

Korábban a hvg.hu is megírta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ már szeptember óta tudja, hogy Magyarországra ért az új Covid-variáns, az XBB.1.5, de elfelejtettek szólni, és csak az ellene rendelt vakcinák közbeszerzési dokumentumából derült ki, hogy tudnak a variáns jelenlétéről.

Müller Cecília abban a Közbeszerzési Hatóság elnökének igyekezett igazolni, hogy azért kell sürgősséggel beszerezni 70 ezer Moderna-vakcinát, mert azt a gyártó már az XBB.1.5-höz adaptálta, így ez már nagyobb védelmet nyújt az új variánsok ellen is.

Nyitóképünk illusztráció.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



10 Comments

  1. Névtelen
    2023.12.17. 14:56

    Cecília asszonyság már készül azzal a buta, igénytelen fejével meg a gombáknak való dumájával …

    • Névtelen
      2023.12.17. 16:41

      mert tele vagyunk a ciántablettákat ajánló kunczematyikkal

      „Hosszú idő óta először vett részt stúdióbeszélgetésen Kuncze Gábor. A politikus az ATV Civil a pályán című műsorának volt a vendége, és ott mondta el, hogy a vírusfertőzést követően most már jól van, de úgy fogalmazott:

      nekem kicsit jobban sikerült belemártanom magam a Covidba.

      Az ATV műsorából az is kiderült, összesen két hónapig ápolták kórházban, ebből három hetet az intenzív osztályon. Ez idő alatt előfordult, hogy a tüdeje 80 százaléka nem működött, de lélegeztetőgépre nem volt szüksége. A vírust nemcsak ő kapta el, hanem a felesége is átesett a betegségen. A politikus, ahogy akkor az Index is beszámolt róla, nagyon hálás az egészségügynek…..A minket ápoló orvosok és asszisztensek tudják a dolgukat! Köszönet nekik! Köszönjük az aggódást, és vegyétek fel a maszkot! A Covid nem finom!

      Nem csak Kuncze Gábor az egyetlen, aki hálás a magyar egészségügy kiváló szakmai és odaadó munkájáért.”

  2. Névtelen
    2023.12.17. 14:57

    Ez nem lehet ilyen nincsen ez kamu, nemzetünk nagy hőse lebirkózta két vállra fektette a koronavírust szóval az nem is létezik.
    Az orvosok egészen biztosan elnéznek valamit.
    Mindenki igyon megfelelő mennyiségű pálinkát attól majd jól kimelegszik és helyrejön. No meg persze olvasgatni kell a bibliát az mindig segít.
    Nemzetünk nagy bölcsének a tanácsa ő már csak tudja.

  3. Névtelen
    2023.12.17. 15:48

    A Covid felállt a szőnyegről, ahová Orbán lebírkózta. De Orbán az Orbán, ezért nem fizetjük ki a Pfizert, mert ő ezt egyedül elintézi.
    Azután meg a nyugdíjkasszának is jót tesz a sunnyogás.

    • Névtelen
      2023.12.17. 16:37

      nagy hazafi lehetsz!

      Lassan 13 éve nem vagytok képesek egy 3 soros „ellenzéki minimum” vállalást megírni.

      Az EU egyetlen országának nincs ilyen hányingert keltő ellenzéke.

  4. Névtelen
    2023.12.17. 15:50

    Nos, Orbánék 2022(?)-n rendeltek a Pfizertől 3 milla vakcinát, darabját kb 7500 forintért, megkötötték a szerződést, majd egyoldalúan kiléptek belőle, és most ezért perli Magyarországot a cég.
    Ezt a 3 milla vakcinát 4 év alatt kellett volna átvenni, rugalmas szállítási feltételekkel (idő, darabszám), és természetesen mindig a legújabb, aktuálisan terjedő variáns ellenit.
    És most vettek a Modernától 70 ezret(!), darabját 20 ezerért…

    • Névtelen
      2023.12.17. 16:32

      Ne fáradj! Még a heti viktor gucsmoló, a „hvg” másként írja le az esetet.

      „Az ügy kiterjed más kelet-európai országokra is, például Lengyelországra, ahol hasonló per zajlik a Pfizertől. A vakcinaszerződéseket érintő vitákat tovább bonyolítja, hogy tíz kelet-európai ország petíciót nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben az újratárgyalást kérte a koronavírus elleni vakcinákra vonatkozó szerződések tekintetében. Az érintett országok a túlkínálatra és az államháztartás védelmére hivatkoztak.

      Viszont a magyar érvelést a „feleslegesen sok” vakcina beszerzéséről érdekes megvilágításba helyezi az, hogy a hvg.hu szerint ezek azok az oltóanyagok, amelyeket külön kért Magyarország az Európai Bizottságtól. Eredetileg ugyanis egyedüli uniós tagállamként nem vett részt a harmadikkörös EU-beszerzésben. A kormány terveit azonban keresztülhúzta, hogy az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását csak a Pfizer készítményeivel tudták megoldani, más gyártónak ugyanis akkor még nem adta meg erre az engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség. Magyarország néhány hónappal később lényegében Canossát járt, hogy visszaléphessen a közös uniós beszerzésbe.”

  5. Névtelen
    2023.12.17. 16:30

    Kásler Miklós ez ellen mit javasol? Imát? Tisztitótűzet? Mátyás király csontjainak kifőzését?

    2
    1
    • Névtelen
      2023.12.17. 20:35

      Ima és tisztítótűz az lesz már 13 éve van, de sajnos csak Mózes és Gandhi csontjait tudja kifőzni Kásler mester. Külön-külön nem megy SAJNOS így kérésedre egybefőzi, reméljük nem probléma? Már elő is kaparták a kotradékot mint alapanyag.
      Küldd a címed még melegibe postázzunk.
      DK iroda megfelel?

      • Névtelen
        2023.12.17. 21:59

        Te ugye idióta vagy?
        Valóban, 13 éve a Sátán kotradéka tobzódik, egy kövér cigány testében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük