Berente legértékesebb középülete lehet a Szepessy-kastély

Az önkormányzat a volt Szepessy-kastély épületének átalakítását tervezi. A december 19-i Közbeszerzési Értesítő szerint a József Attila utca 2. szám alatti földszintes ingatlan alagsorral is rendelkezik, klasszicista stílusú hatablakos épület, amely valamikor az 1800-as évek elején épülhetett. Eredetileg kőfallal körbevett parkban állt, a kertben aranyhalakkal betelepített dísztó volt, s a kert egész területét sok virág és sétány tette hangulatossá. A volt kastélyban az utóbbi évtizedekben lakások voltak, majd irodák, szolgáltatások és könyvtár költözött bele. Az épület műszaki állapota elhanyagolt, lelakott, a homlokzati díszek, pilaszterek, lizénák, keretezések, íves és egyenes profilos párkányok, lábazat tönkrement vagy lefagytak, csak egy kis részen maradtak meg. Az alaprajzi rendszere, nyílásai nagymértékben átalakítottak, az eredeti térsor és nyílásrend szinte nem fedezhető fel.

A felújítás során a meglévő épületet eredeti szépségére állítanák vissza, a régi vakolatdíszítéseket, párkányokat is rendbe tennék – az eredeti nyílások és ablakok rekonstruálásával. A belsőben az eredeti vagy azzal azonos jellegű térstruktúra valósulna meg. A beruházásnak köszönhetően az épület a település legértékesebb középületévé válhat, visszakapva eredeti történelmi karakterét és fényét.

A helyreállítás speciális szakértelmet igénylő kivitelezői munka. Elvárás, hogy a munkát a majdani nyertes saját munkatársai végezzék (alvállalkozó bevonása nélkül). A beruházás elvégzésére 15 hónap áll rendelkezésre.

A projektre 2024. január 19-ig lehet pályázni.