Miskolc.   A KOMPOSZTÁLÓ KARÁCSONYKOR SEM PIHEN

Kinn szitál az eső, vagy éppen fagy dermeszt mindent. A kerti munkák szünetelnek ilyenkor, mégis érdemes már ekkor is készülni a tavaszi megújulásra. Különösen igaz ez a komposzthalomra, hiszen a „házi humuszüzem” télen is működik, nincs karácsonyi szünet. Igaz, kissé lassulnak a bomlási folyamatok, de a komposztálóban élő paránylények a hidegben is dolgoznak és örülnek a tápanyagnak.

A konyhai hulladékokat – friss gyümölcs- és zöldséghéj, tojáshéj, kávézacc, teafű – télen is nyugodtan rá lehet önteni a komposzthalomra, sőt, karácsonyt követően a felaprított fenyőgallyaknak is itt a helye. Ha van tartalékolt hullott lomb, azzal érdemes lefedni a friss, nitrogénben gazdag anyagokat. Ha nincs száraz lomb, de van festetlen tojásosdoboz, natúr csomagolópapír vagy barna karton, azokat is fel lehet aprítani, és mint szénforrás, vegyíthető a növényi maradványokkal. Hogy miért hasznos így csinálni? Mert a komposztálódás során szükséges a szén- és nitrogéntartalmú tápanyagok megfelelő aránya, hogy a bontást végző mikroszervezetek működése kiegyensúlyozott legyen. A komposztáló téli aktivitása azzal is segíthető, ha a konyhai hulladékokat a szokásosnál is kisebb darabokra vágjuk, mert így a lebontószervezetek nagyobb felületen férnek hozzá a táplálékhoz.

Hogy télen is jól tartjuk a komposztunkat, arra a kiegyensúlyozott belső hőfejlődés szolgál bizonyítékul. A közhiedelemmel ellentétben a télen gyakrabban fogyasztott déligyümölcsök maradványai vagy a kályhából kikerülő tiszta fahamu is kirakhatók a komposztra. Persze nem kilószám, mert a gyümölcshéjon lévő növényvédő szerek, illetve a hamu erőteljes lúgos hatása veszélyezteti a bontószervezetek életét.

Nem szolgálja a komposztálódást a hidegben végzett átforgatás, sőt a komposzthalomnak is jót tesz a téli takaró! Ez lehet egy régi szőnyeg, barna kartonpapír vagy akár műanyag fólia is, de a legjobb a vastag lombfedés. A fedés nemcsak a meleget őrzi, hanem a túlzott átázástól is védelmet nyújt.

Nyáron egyértelmű a komposzt locsolása, de a nedvességtartalmat télen is célszerű ellenőrizni, hiszen a hideg nemcsak a bőrünket szárítja, hanem a komposztunkat is, ezért fagymentes időben, ha szükséges, érdemes a nedvességet mérsékelten pótolni. Ha télen is odafigyelünk a komposztra, tavasszal kiváló minőségű humusszal segíthetjük a növényeinket, és éltethetjük a talajunkat.

Amennyiben ehhez további segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal a HungAIRy LIFE projekt megvalósításán dolgozó ökomenedzserekhez a hungairy@miskolc.hu elérhetőségen.a