Simonka György, a felesége és az unokahúga is évről évre kapja a vissza nem térítendő agártámogatásokat, miközben a volt fideszes politikusra 850 millió forintos vagyonelkobzást kért az ügyészség. A 33 vádlottat felsorakoztató korrupciós ügy négy éve tartó tárgyalása januárban folytatódik azután, hogy a bírói tanács összetételében ismét változás történt.

Hosszabb kihagyás után januárjában folytatódik a Fővárosi Törvényszéken a korrupcióval vádolt Simonka György volt Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő büntetőpere – értesült a 24.hu. A bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárd forintos károkozással vádolt egykori kormánypárti politikus és 32 társa ügyének tárgyalása 2020 januárjában kezdődött, ám az azóta eltelt négy év során a legfontosabb tanúk még nem kaptak szót a bíróságon. Igaz, 2022-ben új bíró vette át az ügyet, ezért elölről kellett kezdeni a tárgyalást, legutóbb pedig azért kellett halasztani az eljárást, mert ismét változás következett be a bírói tanács összetételében.

Noha Simonka visszavonult az országos politikától, az egykor általa vezetett Pusztaottlakán alpolgármesternek kérték föl. Társainak egy része szintén nem távolodott el teljesen korábbi tevékenységétől, a bűnügy elsőrendű vádlottja például továbbra is mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik. Bár a bűnszervezetet épp a zöldség-gyümölcs termelői csoportok számára igényelhető támogatások jogellenes megszerzésével vádolják, a per indulása óta az elsőrendű vádlott többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott.

A vádhatóság Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, de a volt politikus csak az eljárás harmadrendű vádlottja, a sorban megelőzi őt a vád centrumában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetője. Az előbbi társaságot korábban Kékessy Mihály György elsőrendű vádlott vezette.

Kékessy gazdálkodóként dolgozik, és a Magyar Államkincstár támogatói nyilvántartása alapján

több mint 325 millió forint támogatást vett fel költségvetési és európai uniós forrásból a büntetőper 2020. januári kezdete óta.

Az államkincstár adatbázisa szerint ezek agrártámogatások.

  • 2020-ban 82 965 818 forintot,
  • 2021-ben 112 536 463 forintot,
  • 2022-ben 62 673 281 forintot,
  • 2023-ban pedig 67 599 783 forintot fizetett ki Kékessynek a kincstár.

Ez négy év alatt összesen 325 775 345 forint támogatás, csaknem a váddal érintett összeg negyede.https://24.hu/belfold/2023/12/27/simonka-gyorgy-fidesz-bekes-megye-korrupcio-buntetoper-kekessy-mihaly-gyorgy-325-millio-forint-allami-eu-tamogatas-elsorendu-vadlott/