Végig kerékpárúton lehet elbiciklizni Debrecenből Nagyváradra – fotókkal


Befejeződött a kerékpárút építése Mikepércsen. A község még 2017-ben nyert el 540 millió forint uniós forrást, de többször eredménytelen volt a közbeszerzés a kerékpárút megépítésére.

Végig kerékpárúton lehet elbiciklizni Debrecenből Nagyváradra – fotókkal

Első körben csak érvénytelen ajánlatok érkeztek, a második körben pedig a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó cég árajánlata is magasabb volt annál, mint amennyi forrása az önkormányzatnak volt a beruházásra. Akkor a műszaki tartalom csökkentéséről döntöttek, s a belterületi szakaszon kerékpárút helyett immár kerékpáros nyom szerepelt a tervekben. A harmadik eljárásban már úgy tűnt, lesz kivitelező, de a cég visszalépett, végül aztán a negyedik körben sikerült megtalálni a céget, a budapesti székhelyű Molnár Roof Kft.-t, amelyik mostanra megépítette a kerékpárutat.

A fejlesztés egyébként nem csupán belterületi szakaszt tartalmazott, lévén Mikepércs közigazgatási határa egészen a sárándi vasútállomásig terjed, s odáig épült meg a kerékpárút.

Belterületen kerékpáros nyomként, külterületen kerékpárútként. A belterületi szakaszokon azon utak, melyeken a kerékpáros nyomot kialakítják, új aszfaltburkolatot is kaptak.

 

Elkészült a kerékpárút Mikepércsen

 

A kerékpárút Mikepércsen nem a 47-es főút mellett fut, hanem rögtön a Rózsás utcán lekanyarodik a település belsejébe. A nyomvonala érinti a Rózsás utcát, a Mester utcát, a Varjas utcát, a Várkonyi Anikó utcát, a Főtéren át a Damjanich utcát, a Hunyadi utcát, az Arany János utcát, ami teljes hosszában új építésű külterületi szakasszal kapcsolódik a sárándi kerékpárúthoz.

Debrecen és a vármegyeszékhelytől délre fekvő Mikepércs között 2016 májusában adták át a kerékpárutat, a bicikliút azonban a községen belül viszonylag hamar véget ért, onnan vagy a főúton vagy a kisebb utcákba letérve tudtak tovább tekerni a kerékpárosok.

A Berettyóújfalu és Tépe közti kerékpárút 2020 nyarán készült el, azóta megépítették a Derecske külső és a város közti bicikliutat, 2021 végén pedig átadták a Sárándot és Derecskét összekötő 4,4 kilométeres, kétirányú kerékpárutat is. A Debrecen és Nagyvárad közti kerékpárútból így már csak a Mikepércs és Sáránd közti, valamint a mikepércsi belterületi szakasz hiányzott, de csak eddig, mostanra végig kerékpárúton lehet tekerni Debrecen és erdélyi testvérvárosa között.

Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere korábban a Dehirnek azt is elmondta: szándékaik szerint másik beruházásban, uniós és saját forrásból egy kerékpáros pihenőpontot is kialakítanak majd, hiszen ilyen nincs Debrecen és Nagyvárad között. Ezen a pihenőponton lesz szerelőállomás is, ahol a biciklisek a kihelyezett szerszámokkal meg is javíthatják a kerékpárjukat.