Max 1-2 sör

A toxikológus azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy nincs az a mennyiségű alkohol, amit bárkinek is jó szívvel lehetne ajánlani.

Most egy friss kutatásra hivatkozva több lap is beszámolt róla, hogy a hiedelmekkel ellentétben az alkohol kis mértékben sem tesz jót az emberi szervezetnek, mire Zacher Gábor toxikológus azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy valójában ezt a tanulmányt már 6 éve publikálták egy neves, amerikai szaklapban. A tanulmány alapos kutatás után arra jutott, hogy pontosan 0 mg az a mennyiségű alkohol, amit bátran lehet bárkinek javasolni fogyasztásra. Minden, ami több ennél, az tulajdonképpen egy apró szög a koporsóba – fogalmazott a toxikológus.

Zacher Gábor szerint ha valaki egy kellemes vacsora után jó társaságban 1-2 sört néha megiszik, abból nem lesz gond. A problémát abban látja, hogy nem tudnak az emberek mértéket tartani, a száraz november után a nedves decemberben vagyunk, aminek a fogyasztás van a középpontjában. Ráadásul “nyakunkon a szilveszter, amikor mindenkinek piálnia kell”. Mint mondja, ő elsején mindenképp megy dolgozni, és lesznek, akiknek ő kíván majd boldog új évet – az illető pedig jó eséllyel azt se fogja tudni, “merre van az előre”.

A fiataloknak azt üzeni, menjenek nyugodtan bulizni, igyanak alkoholt, de tartsanak mértéket, ne feküdjenek öntudatlan állapotban este 11-kor a földön.

Az adásban az is elhangzott, hogy ma Magyarországon körülbelül 900 ezer alkoholista ember él, és az egy főre eső alkoholisták számában az ország az első helyen van az Európai Unión belül.