Egyre több a Hamászt támogató, Izrael- és zsidóellenes megmozdulás Nyugaton

A Harris közvélemény-kutató csoport és a Harvard Egyetem Amerikai Politikai Tanulmányok Központja által közzétett felmérés szerint az amerikaiak általánosságban támogatják Izrael háborúját a Hamász ellen, ugyanakkor jelentős különbség van a fiatalok és az idősek között abban, hogy hogyan ítélik meg Izrael magatartását és az USA lehetséges lépéseit az ügyben, írja a Jewish News brit lap.

Az online felmérés során 2034 regisztrált amerikai választópolgárt kérdeztek meg.

Az Izrael és a Hamász közötti háborúval kapcsolatos kérdéseknél a 18–24 év közötti szavazók nagyobb valószínűséggel adtak hitelt a Hamásznak. Arra a kérdésre például, hogy szerintük az Izrael elleni október 7-i támadás terrortámadás volt-e vagy sem, a 18–24 éves korosztály 27 százaléka mondta azt, hogy nem, míg a 65 év feletti szavazóknak csak négy százaléka volt ezen a véleményen.

Megint csak a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy „a Hamász 1200 izraeli civil elleni támadása és további 250 civil elrablása igazolható a palesztinok sérelmeivel”, de amikor ezt a választ korcsoportokra bontották,

a 18–24 évesek hatvan százaléka értett egyet azzal, hogy a Hamász támadása igazolható.

Ezzel szemben a 65 év felettiek 91 százaléka nem gondolta, hogy a palesztinok sérelmei indokolnák a támadásokat – ismerteti a Magyar Nemzet.