MEGÉRKEZETT A KÖTELEZŐ KÖRNYEZETVÉDELMI BIZTOSÍTÁS!
2024. január 1-jén egy új kormányrendelet lépett életbe (271/2023. (VI.29.)) mely kötelezővé teszi a környezetvédelmi biztosítás megkötését a hulladékgazdálkodó és -termelő gazdálkodó szervezetek számára. Ez utóbbi kategóriába pedig rengeteg cég beleeshet.
A rendelet szerint mindenkinek kötelező legalább 10 millió forint összegben ilyen biztosítással rendelkezni, akinek a telephelyén (a tárgyévben) a hulladék mennyisége meghaladja:
veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
nem veszélyes hulladék esetén a 2000 kg-ot vagy
nem veszélyes, építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot
Kit érint?
Évi 200/2000/5000 kg hulladékmennyiség nem jelent kiugró számot, gyakorlatilag a legtöbb gazdálkodó szervezet érintett a témában pl. vendéglátóipari egységek, szállodák, szervízek, benzinkutak, kisboltok, iskolák, gyárak… és még sorolhatnánk.
Fontos!
Az új, kötelező, környezetvédelmi biztosítást nem szabad összekeverni a régebb óta elérhető, hasonló társával, a környezetszennyezési felelősségbiztosítással. Utóbbi nem helyettesíti ezt és a szerződés nem is átdolgozható. Az egyik biztosítás megléte nem zárja ki a másikat, hanem éppen kiegészítik egymást.
A rendelet előírja a biztosítás megkötését, azonban az ellenőrzéséről és betartatásáról még nincs hivatalos állásfoglalás.