Hoppá. A bezárt vonalak Répáshutát sújtották legnagyobb mértékben
A bezárt vonalak Répáshutát sújtották legnagyobb mértékben: országos „rekord”, hogy a bükki településről majdnem egy órára volt a legközelebbi vasútállomás.

Telex érdekes gyűjésről cikkezett a hazai vasútvonalak kapcsán.

 

A rendszerváltás utáni első évtizedben három vonalat zártak be. Ezzel azonban még továbbra is 1000 fölött volt azon települések száma, amelyet a vasút valamilyen formában érintett. Magyarországon ekkor 3152 darab település volt, ez tehát csak a települések harmadát tette ki, ahol ugyanakkor majdnem 8 millió lakos élt. További 2000 település és 2 millió ember 20 percen belül volt a legközelebbi vasútállomáshoz. Csupán 150 község 106 ezer lakója esett ezen kívül – közölte a Telex, akik arra is felhvták a figyelmet, hogy

a Választási Földrajz számítása alapján Répáshuta volt, ahonnan majdnem egy órára van a legközelebbi vasútállomás.

A Telex a drasztikus pontot 2007-nél húzta meg, ebben az évben változott nagyban a helyzet: a második Gyurcsány-kormány 2007. március 4-én összesen majdnem 500 kilométer hosszan 14 vasútvonalat záratott be. A 2009-es nagy pénzügyi világválság idején a Bajnai-kormány további 24 vonalat zárt be összesen több mint 850 kilométer hosszon 2009. december 13-án.

Ezzel összesen több mint 200 településen több mint 520 ezer lakos számára szűnt meg a közvetlen vasúti személyszállítás, és további 400 településen növekedett meg átlagosan 12 perccel a legközelebbi vasútállomás eléréséhez szükséges idő. Az ország keleti szegletében volt, ahol 30-40 perccel is. A döntések hatására fél millióval, egymillióról másfélre növekedett azon lakosok száma, akik több mint 10 percnyire laktak a legközelebbi vasútállomáshoz – írja az oldal, megjegyezve, az akkor ellenzékben lévő Fidesz rendkívül hevesen támadta a vasútvonalak bezárását, és az országgyűlési választások után 11 vonalat újra is nyitott.

Ehhez képest az akkor újranyitott vonalak négyet – hat továbbival kiegészülve – 2023-ban az Orbán-kormány zárt be. Ezt további egy vonal bezárásával fejelték meg december 10-én. Így 2023-ban összesen 11 vasútvonalat zártak be, melyek összhossza 360 kilométer volt.

Képforrás: Telex