Az Action for Democracy ezután Tóta W. Árpád új gyerekújságját és a Jelen című hetilapot is támogatja
Az amerikai székhelyű nonprofit szervezet bejelentette, hogy milyen magyarországi kezdeményezések támogatására gyűjtenek majd adományokat a következő egy évben.https://media1.hu/2023/08/30/az-action-for-democracy-ezutan-tota-w-arpad-uj-gyerekujsagjat-es-a-jelen-cimu-hetilapot-is-tamogatja/

Noha ebben az évben Lengyelországra és Szlovákiára összpontosít kulcsfontosságú csatatérállamként, az Action for Democracy (A4D) továbbra is elkötelezett a demokratikus ökoszisztéma támogatása mellett Magyarországon – közölte Korányi Dávid, az amerikai székhelyű nonprofit szervezet elnöke és ügyvezető igazgatója.

A Media1.hu-nak megküldött közleménye szerint az Action for Democracy a diaszpóraközösségeket és a demokrácia védelmezőit szervezi egységbe, hogy támogassák a demokráciáikat védő és újjáépítő nem kormányzati szervezeteket a világszerte növekvő populista-nacionalista tekintélyelvűséggel szemben. Bár a 2022-es választási kampányban végzett tevékenysége miatt a kormánypárti sajtóban rendszeresen támadják a szervezetet, Korányi Dávid leszögezte, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni.

„Elfogadhatatlan és felháborító, hogy a kormány az A4D-t használja a civil társadalom és a politikai ellenzék kiéheztetésének legitimálására Magyarországon. A civil társadalom támogatásával, a fiatalok tájékozott párbeszédének elősegítésével, és létfontosságú kérdések megvilágításával az A4D elkötelezett egy olyan demokratikus ökoszisztéma védelme és ápolása mellett, amely támogatja a szabadság, a demokratikus részvétel, és az elszámoltathatóság értékeit.”

– írta a szervezet elnöke.

A közleményben bejelentette azt is, hogy az A4D milyen projekteket támogat majd 2023-24-ben Magyarországon. Eszerint a Civil Parlamentet létrehozó Magyar Civil Összefogás – Hungarian Civil Union (HCU) mellett két magyarországi médiavállalkozás, a Kispolgár című gyerekújság és a Jelen hetilap is számíthat anyagi támogatásra az elkövetkező egy év során az A4D-től.

Mint arról a Kispolgár indulásakor a Media1 beszámoltTóta W. Árpád újságíró, a HVG publicistájának kezdeményezése egy mobilapplikációval is kiegészült. Az indoklás szerint az A4D azért döntött a támogatása mellett, mert

„a Kispolgár mobilalkalmazás a magyar közoktatás hiányosságait ellensúlyozva kompakt, immerzív hírcikkekkel szolgál, amelyek az országos és globális politika, gazdaság és társadalom témaköreiben nyújtanak naprakész információt. Az alkalmazás olyan szülőknek nyújt segítséget, akik gyermekeik médiatudatosságát szeretnék fejleszteni, ezzel hozzájárulva a következő generáció médiaműveltségének javításához.”

A Jelen szerkesztőségének „Csak Amit Hallani Szeretnél” című kiadványát azért támogatja a A4D, mert szerinte az segít megérteni a NER működését.

„A bookazine Orbán Viktorra és politikai apparátusára összpontosítva vizsgálja az ország közelmúltbeli történelmet mozgató okozati láncot. A lap gazdasági, társadalmi és nemzetközi összefüggéseket boncolgat, feltárva a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) fejlődését. Ez az önvizsgálat nemcsak a magyar demokrácia elött álló kihívásokra világit rá, hanem igyekszik tanulságokat is levonni olyan, más nemzetek tapasztalataiból, ahol hasonló autokratikus tendenciákat sikerült megfordítani.”

– áll az indoklásban.

Az Action for Democracy a tevékenységét magánszemélyek és alapítványok adományaiból finanszírozza, így a mostani közleményben az még nem szerepel, hogy a megnevezett projektek egészen pontosan mekkora támogatásra számíthatnak.