A gyárterület nagy részét tulajdonló Öko-Ferr Nonprofit Kft. mára végelszámolás alá került. Ezzel kapcsolatban is küldött kérdéseket a boon.hu a városháza sajtóosztályára, érdeklődvén, ennek van-e jelentősége a terület ügyét illetően, de erre a kérdésre nem kaptunk választ.

Az említett megvalósíthatósági tanulmány kapcsán viszont azt válaszolták, hogy elkészítésére a Miskolci Egyetem alapítványa nyert forrást, így pontos tájékoztatást ők tudnak adni.

„Ennek ellenére, nagy jelentősége miatt az önkormányzat azonnal jelezte együttműködési szándékát, és fölajánlotta szakmai segítségét, amelyet az egyetem elfogadott. Ennek keretében előzetesen az önkormányzat térképeket készített, amelyeket át is adott az egyetemnek” – írták, a választ Szunyogh László, Miskolc főépítésze jegyezte. „A tanulmány elkészítése tudomásunk szerint az előkészítő munkákat leszámítva technikai problémák miatt nem indult el. Úgy tudjuk, hogy múlt év végén ezek elhárultak, így idén elindulhat a tanulmány elkészítése, de egyelőre az új határidőkről nincs tudomásunk”.

Magántulajdonú terület

A Vasgyár területével kapcsolatos fejlesztésről azt írták, hogy az önkormányzat tavaly kezdett bele a megoldás kidolgozásába, amely a terület rendezésére irányult. Ennek érdekében tárgyalásban vannak a jelentősebb tulajdonosokkal, illetve az érdekelt tulajdonosokkal közösen a terület délnyugati részén a rendezést elősegítő helyi építési szabályzat módosítását végzik, mintegy pilot-programként. Amennyiben az egyetemi tanulmány készítése érdemben elindul, úgy az eddig végzett munkát igyekeznek abba beillesztetni, fogalmaztak.

„Itt szeretnénk jelezni, hogy egyébként a kohászat ingatlana magántulajdon, az önkormányzat csak elenyésző részesedéssel bír, így elvileg nem önkormányzati feladat a problémák fölszámolása, de jelentősége, a város életére, szerkezetére gyakorolt hatása miatt az önkormányzat minden segítséget igyekszik biztosítani a problémák megoldásához”.

Kereskedelmi funkciók is

Arra a kérdésre, hogy mi a tervük, barnamezős beruházás (azaz ipari hasznosítás) megvalósításának lehetőségeit keresik, vagy esetleg a civilek is részt kaphatnak ebben, a válasz szerint a terület hivatalos barnamezős területté nyilvánítását a nemrég elfogadott új építészeti törvény szerint kezdeményezni szeretnék.

„A hasznosítás tekintetében a terület nagyobb részén marad a gazdasági és az ipari övezet, de jól kirajzolódnak azok a területek, ahol más jellegű, leginkább kereskedelmi funkciók is elképzelhetők, vagy akár más is, de ennek feltételei még nem egyértelműen tisztázottak” – áll a válaszlevélben.

A sajtóosztálynak feltett kérdésre, miszerint körvonalazódik-e valamilyen jogi megoldás arra a problémára, hogy a DAM területének nagy része osztatlan közös tulajdonban van, válasz nélkül hagyták.

A Miskolci Egyetem kommunikációs osztálya  jelezte, ők nem, hanem az alapítvány az illetékes az ügyben, illetékesebb személyhez azonban nem tudtak minket irányítani. A témára visszatérünk.

boon.hu