Miskolc. Megirigyelte TikTok Bandit a MIÖR főnök

Szabó Ferenctől megtudtuk, hogy a MIÖR munkatársai folyamatosan monitorozzák a város közterületeit, és regisztrálják a gyanúsan sokáig egy helyben álló járműveket. Ebben a különböző társszervezetek, például a rendőrség is segítségükre van, ahogy a civil bejelentők, sőt, időnként akár önkormányzati képviselők is, akik jelzik az elhagyott, valahol parkolóban rozsdásodó vagy a természetbe illegális hulladékként kidobott autókat. 

„Minden esetben arra törekszünk, hogy első körben felkutassuk az üzemképtelen gépjármű tulajdonosát. A tulajdonos kötelessége ugyanis az ilyen gépkocsik megfelelő elhelyezése, eltávolítása a közterületről” – tájékoztatott Szabó Ferenc. Kiemelte, a lakosságot érzékenyen érinti a téma, hiszen sok a jármű a városban, és viszonylag kevés a parkolóhely. Az elhagyott autók ebben a szűk keresztmetszetben foglalják el az értékes helyet.

Az igazgató hangsúlyozta, a MIÖR hatáskörébe csak az önkormányzati közterületek tartoznak, a magán- vagy állami területen álló üzemképtelen járműveket nem náluk kell bejelenteni. Az intézkedési protokoll minden esetben az, hogy először a MIÖR munkatársai kihelyeznek a járműre egy felszólítást a tulajdonosnak, hogy szállíttassa el az üzemképtelenné vált autóját, amennyiben erre a megadott határidőig nem reagál, tesznek egy újabb próbát egy azonnali felszólítással. Ha ez is eredménytelen, akkor a MIÖR jogosult a rendszám nélküli üzemképtelen járművet elszállíttatni.

„A gépkocsit előírás szerint hat hónapig kell a telephelyünkön őrizni, esélyt adva a tulajdonosnak, hogy jelentkezhessen érte, mielőtt árverésre bocsátanánk. Ennek időpontját harminc nappal korábban meg kell hirdetnünk, ezért minimum hét hónapig tárolnunk kell a járművet. Ez az önkormányzatnak jelentős költség, amit valamennyire kompenzálhat az eladásból befolyó bevétel” – ismertette az igazgató. Hozzátette, amennyiben az árverés eredménytelen, van egy második forduló. Jellemzően ezeken elkel az autó. Ha mégsem, akkor irány egy autóbontó, amelynek szerződése van az új hulladékkezelő céggel a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, amely tavaly július óta egyedüli koncessziós kezelője a hulladékoknak, beleértve a veszélyes hulladéknak számító roncsautókat is.

Mindehhez természetesen rendelkezni kell az összes szükséges dokumentációval és engedéllyel, még azt is ellenőrizni kell, hogy a tulajdonosnak van-e tartozása a NAV felé, hiszen akkor a járműre az adóhatóság is igényt tarthat.

Szabó Ferenc rámutatott, minden esetben, amikor jelzést kapnak elhagyott, közterületen lévő járműről, intézkednek, akár hivatalos szerv, akár a lakosság vagy önkormányzati képviselő a bejelentő. Legutóbb decemberben szabadítottak fel egy értékes parkolóhelyet – hosszú időt igénybe vevő, bonyolult jogi eljárást követően – a Báthory István utcában.