Fővédnök: Lázár János, védnök Veres Pál Miskolc országos építészeti konferenciát szervez

 

Az 1960-70-es évek modern építészetének öröksége – ÉPÍTÉSZETI KONFERENCIA

2024.01.11. 16:39

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az év elején országos építészeti konferenciát szervez. Mottója „épít és rombol, avagy a modern nagyváros képének alakítói a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben”.

Nemrég elkészült a miskolci tévétorony teljes körű felújítása (az avatás december 16-án zajlott), egyszersmind ünnepelte hatvanadik „születésnapját” az avasi kilátó. A borsodi megyeszékhely emblematikus építményének, sőt, a település modernkori jelképének számító objektum 1960-as évek eleji tervezése és építése, 1963-as elkészülte és üzembe állítása egy korszak kezdetét jelölte ki – nem csak a város, de a huszadik század második felére jellemző nagyvárosi építészeti modernizáció történetében is. Ez az időszak olyan új épületek, s ezáltal városképek megszületésének kora volt, ami még ma is meghatározónak számít a magyarországi nagyvárosok identitásában. Most, több mint fél évszázad elteltével településeink viselik ennek az akkori beavatkozás-sorozatnak előnyeit és hátrányait egyaránt. A korszaknak és építményekben megmutatkozó hosszú távú hatásának tanulmányozása alkalmas téma egy országos szakmai konferenciához, feldolgozandó az örökséget mind a megőrzésre méltó értékek, mind a megoldandó problémák, mind pedig a máig ható tanulságok tekintetében.

A miskolci konferencia előkészítéseként igyekeztünk a lehető legtöbb érintett szakmai szervezettel felvenni a kapcsolatot, velük közösen kezdtük el megszervezni a 2024. február 15-16-ra időzítendő eseményt.

A konferencia tekintetében a helyszín és az időpont apropója a fentiek szerint az avasi tévétorony – amely települési jelkép szerepe mellett nevezhető a tárgyalt városépítészeti korszakhatár szimbólumának, ha úgy tetszik, az akkor beindított országos modernizációs program közismert „zászlóshajójának” – épp a megelőző hetekben befejeződött felújítási beruházása.

 

PROGRAM

CSÜTÖRTÖK
10.00 óra        regisztráció, nyitóelőadás, nyitóbeszélgetés
12.00               ebéd
13.00               előadások
18.00               polgármesteri fogadás
utána avasi „mini-Borangolás” (civil szervezetekkel, pincésgazdákkal megnyittatni pár pincét, kisebb programok, zene)

PÉNTEK
10.00 óra        előadások
12.00               ebéd
13.00               szakmai kirándulás (MVK-s veteránbuszokkal), fakultatív program
SZOT-székház / megyei könyvtár / sportcsarnok, Kolónia, volt LKM-terület

 

Az esemény helyszíne az Avastetőn épülő új vendéglátókomplexum nagyterme (Mendikás dűlő).

A konferencia előadói többek között: Fejérdy Tamás, Vukoszávlyev Zorán, Arnóth Ádám, Veöreös András, Bereczki Zoltán, Bodonyi Csaba

Fővédnök: Lázár János, építési és közlekedési miniszter
Védnök: Lánszki Regő, országos főépítész
Védnök: Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere

A program véglegesítése még folyamatban van, melyről késöbb küldünk tájékoztatást a további tudnivalókkal (szállás, megközelítés, regisztráció) együtt.

 

A regisztráció 2024. január 18-án nyílik meg.