Andrada Alsózsolcán. Ahol viszont majdnem megverték a képviselőiket.

Fotó: Archív

Egy régi raktárépületben rendezkedhet be Sóskúton annak a szlovén cégnek az akkufeldolgozója, amelynek egy ugyanilyen projektjét tavaly nyáron Szijjártó Péter jelentette be Alsózsolcára. Lapunkhoz eljutott egy olyan dokumentum is, amelyből kiderül, hogyan fest majd belülről a most frissen bejelentett sóskúti beruházás.

Népszava beszámolója szerint a civilek a megyei főügyészségen is elindítottak egy eljárást, mivel azt a területet, ahová az Andrada építkezni szeretett volna, korábban védett ivóvízbázisként tartották számon. Azonban a dokumentumokból kiderült: a területet 2018-ban az Észak-magyarországi Regionális Vízművek kezdeményezése alapján a megyei katasztrófavédelem kivonta a védettség alól. A környezetvédők pedig a határozatok alapján azt is ki tudták deríteni, hogy 2018-ban az a budapesti IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. kezdeményezte a terület átminősítését, amelyek a bátonyterenyei és a szigetszentmiklósi akkubontók előzetes tanulmánytervét is készítette.

Alsózsolcán az Andrada igyekezett törekedni a transzparenciára. A bejelentés után volt közmeghallgatás, ahol viszont majdnem megverték a képviselőiket. Ígértek területbejárást is, amire lapunk is jelentkezett, azonban végül az egészből nem lett semmi. Szeptember végén ugyanis a beruházó visszavonta az üzem engedélykérelmét, megelőzve, hogy a hatóság dobja vissza azt. Információink szerint a kérelem erősen hiányos volt. Tavaly ősz óta viszont az Andrada körül csönd van, csupán decemberben jelezték egyszerre többen, hogy ismét mozgolódás van, de már nem Alsózsolcán, hanem Sóskúton.

Akkugyár? Ide? De hát egy már van!”https://hvg.hu/itthon/20240116_soskut_akkubonto_andrada_tervek#rss