Skip to content

Trükkösen vetnek ki egy új állami sarcot: fizetni kell a reklámhordozók után

A médiahatóság elnöke vetette ki az úgymond új adót, ami valójában egy díj egy újonnan létrehozandó reklámhordozó-adatbázis fenntartásáért.

A jövő évtől díjat kell fizetni a reklámhordozók után, méghozzá évi 15 ezer forintot – derül ki egy friss rendeletből, amely trükkösen ugyan, de valójában egy új adó kivetését jelenti. Korábban már többször szóba került, hogy adót vessenek ki, főleg az óriásplakátokra, de akkor ez önkormányzati helyi adó lett volna. Például Debrecen vezetett be hasonlót 2018-ban.

Most azonban nem erről van szó. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének kedd este közzétett rendelete az országos reklámkataszterről szól. Az elnök 2023 végén – szokás szerint egy egészen másról szóló salátatörvénybe rejtve, a törvényalkotási bizottság módosító csomagjának érdemi indoklás nélküli részeként – kapott erre felhatalmazást, amelyet a településkép védelméről szóló törvénybe illesztettek bele.

A rendelet a reklámhordozóra és az azt tartó berendezésre, illetve ezek tulajdonosára vonatkozik: minden ilyet részletes adatokkal és fotókkal, valamint az elhelyezés jogszerűségének igazolásával be kell jelenteni a hatóságnál, amely nyilvántartásba veszi. Erre meglepő módon nem ad határidőt a jogszabály. Az ennek alapján adott nyilvántartási számot rá kell írni a reklámhordozóra.

Ennek az országos reklámkataszternek az üzemeltetéséért kell éves díjat fizetni: ez évi 15 000 Ft reklámfelületenként. Tehát nem négyzetméterenkénti díj, mint amiről korábban szó volt, és nem függ a mérettől. A rendelet e pontja február 24-től hatályos, a díjat minden évben március 1-ig kell befizetni, de mivel ez „abban a naptári évben, amelyben a Hivatal a reklámeszközt az országos reklámkataszterbe bejegyezte”, még nem érvényes, gyakorlatilag a jövő évtől él a díjfizetési kötelezettség.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük