Milyen hatásuk van az egyes talajtípusoknak a választói magatartásra?

Kedves Olvasó!

Presinszky Judit vagyok, a Telex politikai, közéleti újságírója, és az előbb kiszámoltam, hogy már csak 135 nap van hátra június 9-ig, az önkormányzati és európai parlamenti választásokig. Hivatalosan persze áprilisig még nincs kampány, de azért jól tudjuk, hogy mindig kampány van. Szóval unatkozni addig sem fogunk. A Telexen pedig igyekszünk minden fontos történésről, megszólalásról, adok-kapokról beszámolni. Így most ebben a hírlevélben össze is foglalom az elmúlt időszak legérdekesebb híreit. Bónuszként pedig azt is elárulom, milyen új sorozatot indítottunk.

1. A fideszes tempó: kátyúvadászat és a „hajléktalangettó”

Kezdjük is egy kis kulisszatitokkal! A Telexben a szintén politikával foglalkozó kollégáimmal felosztottuk egymás között a budapesti kerületeket és a nagyobb városokat, mindenki alaposan megismeri a saját helyszíneit, az ottani jelölteket, mozzanatokat és intrikákat. Mizsur András kollégám például a józsefvárosi közélet bugyraiba szállt alá. Kocsis Máté egykori fideszes fellegvárát 2019-ben vette be az ellenzék, a C8 nevű helyi civil szervezet és az ellenzéki pártok által is támogatott Pikó András lett a polgármester. Újraindulása nem is kérdés, de azt még mindig nem tudni, ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje, és nem is látszik, ki lehet az erős emberük helyben. Bár merültek fel nevek, a józsefvárosi politikai helyzetet ismerő forrásaink szerint a Fidesz Sára Botond korábbi kampányfőnökét, Szilágyi Demetert jelölheti polgármesternek. A kormánypárt pedig már bőven elkezdte itt a kampányolást az olyan állításokkal, mint hogy Pikóék tönkrevágták Józsefvárost, amiből „hajléktalangettó lett”.

És azt tudta, hogy Csepelt meg a kátyúk lepték el? Még Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és örökös gasztrofelelőse is kátyúvadászatra indult. De várjunk, Csepelnek nem fideszes polgármestere van? Úgy-ahogy, Borbély Lénárdot ugyanis tavaly zárták ki a Fideszből, amiben közel húsz évig politizált. Erős tehát a fideszes belháború Csepelen, Németh Szilárd már egy ideje gőzerővel castingolja a pártból kitett polgármester kihívóját. A helyzetet szintén Mizsur András kollégám próbálta meg kibogozni.

Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala

2. Az ellenzék egyelőre elvan magával

Kicsit hagyjuk pihenni most a fideszeseket, és térjünk át az ellenzékre! Bár Karácsony Gergely főpolgármester tavaly októberben még optimistán azt ígérte, heteken belül létrejöhet az ellenzéki megállapodás Budapesten, a hónapok csak teltek, megállapodás meg csak nem lett. Helyette egyre több saját polgármesterjelöltet jelentenek be a pártok. Budapesten a huszonháromból tíz kerületben vannak viták, a megyei jogú városok közül pedig például Egerben, Győrben, Miskolcon és Szolnokon is megy az izmozás. Cseke Balázs kollégám több vezető ellenzéki politikussal beszélgetett a cikkéhez, és kiderült, hogy még karácsony előtt megakadtak a tárgyalások a közös fővárosi listáról és a polgármesterjelöltekről. Nagyon úgy tűnik, azóta is meg vannak akadva. A korábban csodafegyvernek tekintett előválasztás pedig mintha kezdene elúszni.

Hogy véletlen-e, ki tudja, de a cikk megjelenése után Karácsony Gergely levelet küldött a pártelnököknek: február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről. Ahol ez nem sikerül, ott pedig előválasztást javasol. Megnevezte azt is, hogy a vitás kerületekben ő melyik jelöltet támogatja. A mindig is közös indulást reklámozó MSZP ezután újra kifejtette véleményét arról, hogy „elküldik őket a francba”, ha nem indulnak együtt a többiekkel a választáson. A Momentum viszont ezt inkább okosban oldaná meg: azzal álltak elő, hogy legyen két külön lista Budapesten. Ki lehet találni, melyik volt miniszterelnökkel nem akarnak együtt mutatkozni.

3. A fideszes hangolódás: a Megafon influenszerképzője

„Győzelemre akarom segíteni a polgármestert a 2024-es önkormányzati választáson” – írta Budakeszi város fideszes önkormányzatának sajtófőnöke, aki mellesleg saját bevallása szerint a közmédiánál is dolgozik. És ezt honnan tudjuk? Nemrég homokszem került a gépezetbe: egy informatikai hiba miatt bárki láthatta, hogy fideszes polgármesterek jelentkeztek a Megafon kormányközeli influenszerképző valamelyik képzésére. Ha már így adódott, Bolcsó Dániel és Cseke Balázs kollégáim megnézték, kik jelentkeztek a Megafon ingyenes képzéseire, amelyekhez akár közpénzt is felhasználhattak. Több érdekességet is találtak: számos aktív kormánypárti politikus, illetve politikusnak dolgozó beosztott tűnik fel a listán, köztük polgármesterek, képviselők, politikusi Facebook-oldalak kezelői, de még egy magas szintű kormánytag felesége is. Fény derült arra is, hogy fideszes önkormányzati képviselők vagy munkatársaik állnak egy-egy nagy elérésű kormánybarát facebookos mémoldal mögött. De a történtek adatvédelmi kérdéseket is felvetnek, például hogy a Megafon bejelentette-e a történteket az adatvédelmi hatóságnak, illetve értesítette-e az érintetteket.

Illusztráció: Fillér Máté / Telex

4. Így választanak a megyék – új sorozat a Telexen

Új sorozatot indított a Telex és a Választási Földrajz: péntektől minden héten újabb megyét mutatunk be. Megmutatjuk a legutóbbi önkormányzati és országgyűlési választások eredményeit, a fontosabb településeket, az ellenzék esélyeit, hiányosságait vagy erősségeit, a Fidesz dominanciáját, a lakosság összetételét, a településszerkezetet. Írunk a megye jellegzetességeiről, de szó lesz az onnan származó híres politikusokról és egyéb közéleti szereplőkről, az utóbbi időben meghatározó történésekről is. A célunk ezzel az, hogy elemzői eszköztár segítségével, olvasmányos formában mutassuk be Magyarország egészét. Mindezzel azt is hangsúlyozni szeretnénk, milyen nagy jelentősége van a Budapesten kívüli Magyarországnak.

Sorozatunk első részében Csongrád-Csanád vármegyével foglalkoztunk, ahol az utóbbi időben fontos események történtek: itt fog megépülni Magyarország egyik legnagyobb beruházása, a kínai BYD elektromosautó-gyára, de izgalmas politikai történések zajlanak Szeged mellett Hódmezővásárhelyen és más településeken is. És a cikkben még arról is olvashatnak, milyen hatásuk van az egyes talajtípusoknak a választói magatartásra.

 

A Telex működését a támogatások biztosítják. Ha megteheted, kérjük, te is támogasd a munkánkat!

Támogatom!