Megkerülhetett a világ egyik legrejtélyesebben eltűnt repülőgépe
Amelia Earhart 87 évvel ezelőtti, a Csendes-óceán középső része felett történt eltűnése körüli rejtély egy lépéssel közelebb kerülhetett a megoldáshoz, mivel egy mélytengeri kutatócsoport azt állítja, hogy olyan szonárfelvételt rögzített, amelyen valószínűleg a pilótanő Lockheed 10-E Electra repülőgépe látható – írja az CBS News.

A dél-karolinai Charlestonban székelő Deep Sea Vision szonárfelvételeket tett közzé a közösségi médiában, amelyek egy repülőgép alakú, az óceán fenekén pihenő tárgyra utalnak. A csapat, amely a kutatás során egy korszerű víz alatti drónt használt, több mint 5200 négyzetmérföldet pásztázott a Csendes-óceán fenekén, Tony Romeo pilóta és az amerikai légierő egykori hírszerző tisztjének finanszírozásával.

SZERINTÜK A FELVÉTELEKEN AMELIA EARHART 87 ÉVVEL EZELŐTT ELTŰNT REPÜLŐGÉPE LÁTHATÓ.

Earhart és navigátora, Fred Noonan 1937. július 2-án tűnt el, miközben Earhart megpróbálta az első női pilótaként megkerülni a Földet. Az amerikai haditengerészet és parti őrség kiterjedt keresési erőfeszítései ellenére nyomtalanul eltűntek, két évvel később halottnak nyilvánították őket. A korszerű berendezéseket használó mélytengeri keresések az évek során nem találták meg Earhart repülőgépét. Romeo csapata azt állítja, hogy a szonárfelvételt körülbelül 16 000 láb mélyen a Csendes-óceán felszíne alatt rögzítették, kevesebb mint 100 mérföldre a Howland-szigettől, Erharték egyik tervezett állomásától.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy közelebbi vizsgálatra van szükség, mivel csak az Earhart Lockheed repülőgépével egyező részletek szolgáltathatnak meggyőző bizonyítékot. Más elméletek szerint Earhart a Howland-szigettől mintegy 350 tengeri mérföldre fekvő Gardner-szigeten zuhant le, ahol állítólag segítséget kért, mielőtt gépét a tengerbe zuhant volna.