A repülők csak akkor szállhatnak fel, a pilóták csak akkor vannak biztonságban, ha mindenki elvégzi a munkáját. A nap
Kisgyerekként még gondolhatja az ember, hogy egy repülőszázad száz repülőből áll. Később már tudja, hogy egy században legfeljebb néhány repülő és tucatnyi pilóta van. A többiek: mérnökök, technikusok, karbantartók, takarítók, adminisztrátorok, anyagbeszerzők; szakácsok. A repülők csak akkor szállhatnak fel, a pilóták csak akkor vannak biztonságban, ha mindenki elvégzi a munkáját.
Egy óvoda, iskola nem csak óvónőkből, tanítókból, tanárokból áll. A hátteret biztosítók ugyanolyan nélkülözhetetlen résztvevői az intézményi működésnek. Asszisztensek, pénzügyesek, takarítók, dajkák, iskolatitkárok nélkül a ‘pilóták’ működése ellehetetlenül. Az oktatásügyben a pedagógus személyisége meghatározó, de segítők, megfelelő háttér nélkül a gyerekekkel történő szárnyalás elképzelhetetlen. Ha valóban változást és eredményt akarunk, mindannyiunknak, minden munkatársnak együtt kell emelkedni. Ahogyan szerelők nélkül nincs repülés, szakdolgozók nélkül nincs gyógyítás, úgy nevelést-oktatást segítők nélkül nincs nevelés és oktatás.
Az oktatás-nevelés igazi kötelékrepülés. A cél a gyermekek személyes fejlődése, felnőttkori boldogulása, a gazdaság kellő szakemberellátása, a társadalom megfelelő működése. A szülő-gyerek-pedagógus hármas egységének kiterjesztése, az óvoda, iskola minden dolgozójának együttműködése hozhat csak létre magas szintű és tartós hozzáadott értéket. Amikor az oktatás megújításáról beszélünk, át kell tekintenünk az egymásrautaltság szövetségesi viszonyait is. A szükséges feltételek megteremtésében a segítő kollégák helyzetének rendezése a következő lépés.