Elnök asszony, ez így komolytalan! – Novák Katalin XXI. századi Patyomkin-látogatása

Elnök asszony, ez így komolytalan! – Novák Katalin XXI. századi Patyomkin-látogatása a Viharsarokban

Ön is tudja elnök asszony, mi is tudjuk, mégsem árt leírni és számba venni, miért komolytalan az effajta kirakatlátogatás. Jó, lehet, hogy az ön számára érdekes és bizonyos szempontból izgalmas is volt. De valójában egy hazug és tartalmatlan puccparádén vagyunk túl.

Elnök asszony, ez így komolytalan! – Novák Katalin XXI. századi Patyomkin-látogatása a Viharsarokban

Észak-Korea-­effektus: közel ezer diákot vezényeltek ki Novák Katalin látogatására

„Beiktatásomkor megígértem, hogy ellátogatok hazánk valamennyi vármegyéjébe. Idén elsőként Békés vármegyén a sor” – írta nemrégiben közösségi oldalán, közvetlenül a Viharsarokba érkezése előtt Novák Katalin, a köztársaságát veszített ország „köztársasági” elnöke. Felteszem, jó szándék (is) volt az egykori elhatározásban, hogy sorra látogatja mind a tizenkilenc megyét. Talán jobban és mélyebben kívánta megismerni az országot. Ám ezzel akad némi gond. Egy államfőnek még e pozíciója előtt – amikor még fel sem merül a magas megbízatás lehetősége – illik nagyon jól megismernie az országot, s nem e fontos közmegbízatása közben kell elmélyíteni ebbéli ismereteit. (Az sem baj, ha emberileg, szakmailag vannak szabad vegyértékei, ekként nem egy párt bábja, mert így volna esélye a nemzet állítólagos egységét megtestesíteni.) Ám azt Novák Katalinnak és stábjának tudnia kell, hogy az ilyen, akár többnapos, de mégis protokolláris látogatás nem alkalmas arra, hogy valós képet és ismereteket szerezzen bárki is egy adott térségről.

Tudjuk, a honi politikai berendezkedésben az államfői funkció súlytalan és protokolláris, de a NER függelmi és hűbéri rendszere erre még inkább ráerősít. Így a funkció betöltőjének, néhány protokolláris feladaton kívül, valós cselekvési tere alig van. Orbán Viktor teljesen kiépült autokráciájában végképp. Ebben a szinte légüres térben lehet próbálkozni, erre példa Novák Katalin országjárása, annak minden kirakat- és Patyomkin-jellegével. Ám az eredmény nem lehet kérdéses.

Említsük meg a nevezetes és szépen felújított gyulai erődítménynél, a várnál történteket. „Három napra a gyulai vár lesz a köztársasági elnök rezidenciája” – hirdették előre, jelentsen is ez bármit. A múzeumként funkcionáló műemlék lakhatásra tökéletesen alkalmatlan, nem is itt szállt meg Novák Katalin. A várnál tartott ünnepélyes zászlófelvonás és őrségváltás is bohóckodás volt. Nem csupán a valóban kötelezően kivezényelt közel ezer diák miatt. (Amit egy helyi tanári karban lezajlott vitában valaki Észak-Korea-effektusként jellemzett.)

Egy nem létező őrséget ugyanis az államfő díszőrsége nem tud leváltani. A gyulai várnál ugyanis nincs semmilyen állandó vagy alkalmi őrség.

Az ünnepélyes zászlófelvonás is maga volt a rögtönzés, mert az adott helyen semmilyen állandó zászlórúd és lobogó nem áll és nem lengedez. A rudat gyorsan odaállították, de csak azért, hogy a zászlót most fel tudják vonni.https://nepszava.hu/3223808_novak-katalin-latogatas-viharsarok-imazs-politika-fidesz-elemzes

*