Üresedő miskolci belváros.  Szopkó: nem a bérleti díj a kulcskérdés

Fotó: Napokon belül  végleg bezárnak.

Az ingatlangazdálkodási igazgató azt is elárulta, hogy jelenleg csak 13  önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség áll üresen a főutcán, annak ellenére, hogy százas nagyságrendű az önkormányzat Széchenyi utcai üzleti célú ingatlanállománya. Ez azt jelenti, hogy az átlagtól jelentősen nagyobb kihasználtsággal rendelkeznek a belvárosi ingatlanok.

“Természetesen a bérlők mozognak és cserélődnek, nagyon sok a bérletijogcsere” – tette hozzá Prokaj Tamás.

A változói igények miatt részletes javaslatcsomaggal készülnek a februári közgyűlésre. A csomagnak három pillére van. Egyrészt lehetővé tennék, hogy az évek óta üresen álló üzlethelyiségeket még alacsonyabb bérleti díjért lehessen igénybe venniMásrészt jelképes bérleti díjjal támogatnák az induló miskolci vállalkozásokatHarmadrészt pedig egyszerűbbé tennék a bérletbe adás és a bérleti jog cseréjét.

Szopkó Tibor alpolgármester arról beszélt, hogy gyakran hallani arról a vélekedésről, hogy a magas bérleti díjak miatt kénytelenek bezárni az üzletek, de a bérleti díj egyre kisebb szeletet képvisel a vállalkozó költségmixében. A vállalkozók jelenleg kevesebbet költenek arányaiban a bérleti díjra, mint az önkormányzat hatáskörén kívül álló egyéb költségekre, például az áram- és vízszámlájára vagy az államnak befizetendő járulékaira. Tehát nem a bérleti díj a kulcskérdés.

Ennek ellenére az önkormányzatnak mégis partnerséget kell vállalnia a belvárosi bérlőivel éppen úgy, mint a többi bérlőjével. A covid időszakában például bérletidíj-kedvezményeket adott az önkormányzat, az energiaválság időszakában pedig beszámítást tett lehetővé az energiatakarékosságra irányuló fejlesztések vonatkozásában. De nem csupán a kereskedőknek kell érezniük ezt a partnerséget, hanem a városlakóknak is látniuk kell azt, hogy a főutcával valójában nincs probléma, hanem él, természetes, normális folyamatok alapján változik. Végül Szopkó Tibor megjegyezte, hogy az önkormányzat folyamatosan keresi a konkrét beavatkozási lehetőségeket.

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg: