Már mérik, hogy le kell-e mondania Novák Katalinnak

Telefonos közvélemény-kutatással mérik, hogy K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem mennyit rontott Novák Katalin és Varga Judit megítélésén, írja a hvg.hu. A lap egyik olvasóját a Call Expresstől hívták fel pénteken, és többek között ezeket kérdezték:

  • Hallott-e arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének?
  • Hallott-e arról, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie a kegyelmi döntést?
  • Ön szerint Varga Judit igazságügy miniszterként felelősnek tekinthető, vagy nem az ügyben?
  • Egyetértene-e azzal, ha a parlament felülvizsgálná az elnöki kegyelem intézményét a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén, mint amilyen a pedofília, és nem adna módot a kegyelemre?

A hvg.hu szerint volt egy olyan kérdés is, ami egy mondatban összefoglalta a kegyelmi ügyet, de nem szerepelt benne a pedofília szó: „A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, amiatt ítélték el, hogy tisztában volt azzal, hogy a volt igazgató több gyermeket is molesztált, illetve egy hamis tanúvallomás megírására kérte az egyik tanút. Ön szerint mit kellene tennie Novák Katalinnak?”.A lehetőségek: lemondjon-e, felül kellene vizsgálnia a kegyelmet, vagy nem kellene semmit csinálnia.Azt is kérdezték, hogy a válaszadóknak kedvező vagy kedvezőtlen a véleménye Orbán Viktorról, Varga Juditról és Novák Katalinról.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Call Expressről a Népszava azt írta korábban, hogy „közvélemény-kutatás címszó alatt a Fidesznek kedves sugalmazásokat terítettek névtelen operátorok”. Például azt kérdezték, hogy „támogatná-e az LMBTQ-mellett kiálló Márki-Zay Pétert; melyik szimpatikusabb önnek, a migránspárti Brüsszel, vagy a határok sérthetetlenségét védő magyar kormány?”