Meztelen vonaglás Vivaldira, szeméremszőrzet púderezése 

Fotó: Hagyományos buli Északmagyarországon (forrás facebook)

Meztelen vonaglás Vivaldira, szeméremszőrzet púderezése  megnyílt a kulturális év Ausztriában

null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Mindig csak a politika, túl keveset foglalkozunk a kultúrával. Az emberiség által létrehozott szellemi értékekkel, művészi javakkal. A Széppel, a Felemelővel, a Magasztossal. Azzal, ami összeköt, ami igazán emberré tesz minket. Ugye. Oda se figyeltünk például Európa idei kulturális fővárosára sem, a Császárvárosra, Anton Bruckner, Johann Strauss, Johannes Brahms és Lehár Ferenc állandó nyaraló- és alkotóhelyére, Bad Ischlre, amikor január 20-án a kulturális év megnyitásaként prezentálta nekünk,

mit is kell kultúra alatt értenünk 2024-ben Salzkammergut környékén, a hallstatti kultúra forrásvidékén.

Szigorú tekintettel kiáll a színpadra a nő, magassarkúban és egy szál fekete műbundában, amelyet azonban egyetlen határozott mozdulattal letép magáról, hogy azután elkezdje hintőporral szórni mezítelen testét. Szórja, szórja gazdagon, megfeszített izmokkal; közben combrezgetésbe kezd, majd melleit rázogatja kezével néhány másodpercig, aztán áttér hasi hájának mozgatására.

Következik ezután a fenék közönség felé fordítása és újbóli hintőporozása Vivaldi muzsikájára – de ezzel vége a szólónak, érkezik a társulat többi tagja, meztelenül mind, nő, férfi, mozgássérült, színes bőrű, nyaktól felfelé nőnek tűnni próbáló péniszes személy, mind-mind szórja magára a hintőport és vonaglik, közben Vivaldiról átfordulunk a repetitív technóra.

Fenékriszálás, hintőporban négykézlábazás, combrázás, altestremegtetés, tizenkettő percen keresztül, negyed hét körül, korhatár nélkül, számos kiskorú jelenlétében.

Ebben a műsorszámban csúcsosodott ki és egyben ezzel is ért véget a 60 perces program, amelynek így tehát egyötödét tette ki a pucér mászkálás-fetrengés. A koreográfus – aki egyébként a szólóvonagló volt a performanszban (nem Sárosdi Lillának hívják, hanem Doris Uhlichnak) – az azóta sem szűnő ex-post háborgásra reagálva kifejtette: „művész vagyok, és a saját művészetemet viszem, amely a testek sokféleségét és tiszteletét jeleníti meg”. Egyébként is rengeteg a pozitív visszajelzés, tette hozzá, és nem is érthető, mi a baja egyeseknek, hiszen „minden templomban” is találkozni lehet meztelenséggel.

Pillanatkép a megnyitóból

Gondolhatnánk, hogy erre a helyi plébános száját elhagyta egy mégoly szelíd ácsi, de nem: ehelyett szinte szóról szóra ugyanígy érvelt, miután megkérdezték, hogy jutott eszébe vetítővásznat tetetni az oltárkép elé, közvetlenül a tabernákulum fölé, hogy a plébániatemplom szentélyében is élőben közvetítsék a nyitóünnepséget. A lelkipásztor elmondta, fogalma nem volt a tervezett műsorszámokról, de azok ismeretében is ugyanígy lehetővé tette volna a templomi kivetítést, hiszen „a leggyakrabban meztelenül ábrázolt ember Jézus”.

Amitől azért felszalad a szemöldök: a feszületeken rendszerint eleve ágyékkötővel ábrázolt Megváltót párhuzamba állítani a tömegek előtt a szeméremszőrzetét púderező előadóművésszel, az olyan szintű (blaszfémiával elegyített) műveletlenség és aránytévesztés, ami egy magára valamit adó ateista számára is kínos lenne – de ráadásul a „megfosztották ruháitól” rész pont azért olyan megrendítő a passiótörténetben, mert érezzük benne a teljes kiszolgáltatottságot és a méltóság sárba tiprását.

Magától, direkte és demonstratíve, például Jeruzsálembe bevonulván, pont nem dobta le magáról Isten fia a köntösét.

Persze amennyiben a másféle kultúrából érkezett egyedülálló huszonéves bevándorlók némelyikében az fog egyszerre tiszteletet ébreszteni a női test és az emberi méltóság iránt, ha valaki látványosan rezgeti előttük a csupasz narancsbőrét, akkor ki vagyok én, hogy belekössek a koncepcióba.

És egyébként is, ez a műsorszám csupán a nyitóünnepség csúcspontja volt. Hátha a megelőző 48 percbe annyi európai kulturális örökség és előremutató művészi innováció sűrűsödött, hogy már szinte fájt volna, ha a program végére se illesztettek volna be egy kis polgárpukkasztó levezetést.

Nos, nem tudom, mennyire spoilerezek azzal, ha elárulom, Conchita Wurst pont Bad Ischl vidékén született.

De nem, a fennmaradó 48 percben nem végig ő koncertezett – csak mintegy 16 percen keresztül énekelt (a színes európai kultúra jegyében angolul), egyfajta transzvesztita Sissinek fazonírozva. Ráadásul közben rövid szünetet is tartott, hogy emlékeztessen: idén választások lesznek, el kell menni, és a szavazófülkében nem szabad megfeledkezni „az emberiességről”.

Az LMBTQ-ikon egy divattervező-tagozatos középiskola divatbemutatója végén lépett színpadra: a „diák*lányok” elvileg a dirndlit újraértelmező (valójában helyenként kimonót és sombrerót idéző) papíröltözékekben vonultak fel, hogy a végén a két legártatlanabbnak kinéző, fonott copfos bakfis között megjelenjen Conchita, a sztár.

De nem lenne helyénvaló eltagadni, hogy ezek előtt azért (nettó 3,5 percben) némi jódli is felbukkant a programban:

a szedett-vedett, nem túl felkészült ezerfős kórust vezető művész egy tereminnel tette modernné és újszerűvé az előadást. A teremin (ha valakinek nem ugrik be) az az elektronikus hangszer, amelyet megérintés nélkül, kézmozdulatokkal lehet megszólaltatni, mindenféle vicces hangeffektusokat előidézve. Ez a bizonyos teremin annyira modern és európai, hogy bő száz évvel ezelőtt találta fel Lev Szergejevics Tyermen, aki Lenin buzdítására európai körút keretében tette ismertté a hangszert, hogy aztán Amerikában ipari kémkedést folytasson, később pedig kegyvesztetté válva a Gulágon fejlesszen ki lehallgatókészüléket a KGB számára, amely találmánynak köszönhetően a Sztálin-díj I. fokozatával a mellén szabadulhatott a munkatáborból.

Ettől még persze jópofa zeneszerszám a teremin, de kérdés, nem rémisztően szimbolikus-e, amikor 2024-ben Európa kulturális fővárosa egy Lenin révén Európában elterjedt, a hátoldalán egyébként halálfejes matricával ellátott százéves szovjet találmánnyal igyekszik menőbbé és fiatalosabbá tenni a produkciót.

Pillanatkép a megnyitóból

Miközben eggyel arrébb, Gmunden városában, szintén az európai kulturális év tiszteletére háromemeletes molinó került ki a városháza homlokzatára,

rajta két, felül meztelennek ható kiskorú lányka profiljával – akik épp egymással csókolóznak.

Az ORF szerint az „emberiességet” szimbolizálva; közben pedig nyilván inspirációként szolgálva az iskolából hazafelé tartó gmundeni kisdiákoknak (és még ki tudja, kiknek). De a városi színház homlokzatát is beborítja egy lengén öltözött, vérrel összekent mosolygó szőke kislány, hogy „párbeszédre” sarkalljon. Európai kultúra, ad nauseam.

Immár nemcsak Berlinben és Bécsben, a felvilágosult kozmopoliták természetes közegében, hanem a messzi vidéken, havas hegyek között, a Traunsee partján is. Mint kés a vajban – Conchita Wurst mára már méterekkel van az ingerküszöb alatt, a Bad Ischl-i vonaglás közben semmiféle füttyögést vagy kiabálást nem hallunk a háttérben, amellyel felháborodott szülők vagy decens nénik kifejeznék nemtetszésüket, ahogy a gmundeni molinó is sértetlenül függ a város kellős közepén, immár bő egy hete, a néppárti polgármester lelkes támogatásával (világhírű művész méltatta figyelemre kisvárosunkat, fogjuk már fel, micsoda megtiszteltetés ez!), és miután még az FPÖ képviselője is képes volt látatlanban,

fenntartások nélkül megszavazni, hogy Gottfried Helnwein (Marilyn Manson alkotótársa) „kiállítson”. Most aztán megy az FPÖ részéről a visszakozás – mennyivel egyszerűbb lett volna időben észnél lenni.

Ami egyben a sógoréknál zajló kulturális ámokfutás egyetlen, örök tanulsága: aki ma a tolerancia ártatlan szimbólumaként legyint egy szivárványos ferencvárosi padra, az idővel a somogyi művház matinéján is könnyen találhatja magát szembe egy csupasz hájrengető queerrel. Márpedig a globális felmelegedésnek ez a része pont a könnyebben kezelhető: havat nem tudunk varázsolni se az Alpokba, se Belső-Somogyba, a 100 százalékig emberi eredetű elelembétékúsodás viszont csírájában még emberi eszközökkel is simán megfékezhető.