Gyenge a térerő? Van megoldás!

A mindennapok ma már elképzelhetetlenek az okostelefonjaink nélkül, ezért is bosszantó, amikor hálózati problémákba ütközünk – egy megszakadt telefonhívás, az adatok lassú betöltése vagy a térerő teljes hiánya igazi kihívást jelenthetnek. Bár vannak helyzetek, amelyekre nincs ráhatásunk, de sokszor néhány apró trükk is segíthet a jelerősség felélesztésében.

Cikkünkben röviden összegyűjtöttük, milyen okok állhatnak a gyenge térerő hátterében, és néhány egyszerű praktikát és módszert is javaslunk a hálózati kapcsolat minőségének javításához.

A gyenge mobiljel hátterében álló tényezők

Függetlenül attól, hogy milyen típusú készülékkel rendelkezünk vagy melyik szolgáltatónál vagyunk, néhanapján elkerülhetetlenül hálózati nehézségekbe ütközzünk. Az időjárási viszontagságoktól kezdve a földrajzi elhelyezkedésünkön át rengeteg tényező befolyásolhatja a jel erősségét, amelyek között némelyik banálisabb probléma, mint azt elsőre gondolnánk.

Alacsony töltöttségi szint

Amikor a gyenge térerővel küzdünk, érdemes először a legalapvetőbb dolgokat ellenőrizni. Ilyennek számít az akkumulátor töltöttségi szintje, ugyanis ha túl alacsonyan áll, a készülék nehezebben talál jelet. Ennek oka, hogy a telefonok általában úgy vannak beállítva, hogy a lehető legjobban takarékoskodjanak az energiával.

Ha nincs lehetőségünk a vezetékes töltésre és powerbank sincs nálunk, a jobb térerő reményében néhány beállítással javíthatunk a helyzeten. Célszerű ilyenkor csökkenteni a képernyő fényerejét, valamint kikapcsolni a push-értesítéseket és a háttérben futó alkalmazásokat, hogy a készüléknek több energiája maradjon a hálózati jel fogadására.

Nem megfelelő telefonbeállítások

A fentiekhez hasonlóan nehézséget okozhatnak még a telefon nem optimális beállításai. Azt sokan tudják, hogy a repülő üzemmód véletlenszerű bekapcsolása teljesen kiiktatja a térerőt, de kevésbé közismert, hogy ha a készülék bármilyen oknál fogva nem az aktuális időzónára van állítva, hálózati zavarokat generálhat.

Emellett nem árt meggyőződni róla, hogy a hang- és adatátvitel aszerint van-e konfigurálva, hogy mindig a területi lefedettség szerint legerősebb jelet fogadja. Tehát az 5G-kompatibilis eszközünk lehetőség szerint ne 4G-n, hanem az 5G-hálózaton működjön.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy a gyenge térerőnek nem fizikai okai vannak (távoli mobiltorony, domborzat, az épület építőanyagának típusa), akkor végső lehetőségként a szolgáltató felkeresése előtt a készüléken állítsuk vissza a gyári beállításokat, indítsuk újra a telefont, vagy nézzük meg, nem sérült-e vagy nem mozdult-e el a helyéről a SIM-kártya.

Elektronikus eszközök okozta interferencia

A hálózat jelerősségének drasztikus csökkenését számos esetben interferencia okozza, amire nem mindig van annál jobb orvosság, mint fizikailag megváltoztatni a helyzetünket. A jelenséget nem csak domborzat vagy építőanyag válthatja ki, hanem ritkán elektronikus eszköz is, ha az általa kibocsátott elektromágneses hullám a mobilhálózatot zavaró frekvencián jelentkezik. Ilyen módon az IoT-eszközök potenciális interferenciaforrások lehetnek.

Az erősebb térerő záloga: femtocella és jelerősítő készülék

A gyenge jelerősség napjainkra kiegészítő készülékekkel – femtocellával és mobil jelerősítővel – javítható. A femtocellák gyakorlatilag miniatürizált bázisállomások, amelyeket arra terveztek, hogy a hálózati modemhez csatlakoztatva korrigálják az épületen belüli lefedettséget. Mivel nagy sávszélességet biztosítanak, elsősorban intézményekben szokták alkalmazni őket, de az otthoni home office-ok jelét is stabilabbá varázsolja.

Ha nincs szükségünk a femtocella által biztosított sávszélességre, jó szolgálatot tehet a megfizethetőbb áron elérhető jelerősítő, amely autós és otthoni kiszerelésben is kapható. Ahogyan a neve is mutatja, ez az apró kütyü a telefon és az ahhoz legközelebb álló mobiltorony közötti jelküldést erősíti meg a biztosabb hálózati működés érdekében.