Donald Trump 355 millió dolláros bírságot és hároméves üzleti tilalmat kapott

Donald Trump 355 millió dolláros bírságot és hároméves üzleti tilalmat kapott New York államban

Két legidősebb fiát, ifjabb Donald Trumpot és Eric Trumpot szintén felelősnek találták.

Arthur Engoron bíró kihirdette ítéletét Donald Trump New York-i csalási perében, amelyben a volt elnök, cége és társai 355 millió dolláros bírságot és hároméves üzleti tilalmat kapnak az államban – írta meg az Independent. A bíró már korábban kimondta, hogy Trump felduzzasztotta vagyonát a bankoknak és biztosítóknak adott pénzügyi kimutatásokban, hogy üzleteket kössön és kedvező hiteleket kapjon.

Az ügyet indító Letitia James New York-i főállamügyész 370 millió dolláros kártérítést követelt a szervezetektől.

Arthur Engoron manhattani bíró pénteki 92 oldalas ítélete veszélyt jelent Trump ingatlanbirodalmára, valamint egy újabb jogi kudarc, miközben a Fehér Házba való visszatéréséért kampányol.

Két legidősebb fiát, ifjabb Donald Trumpot és Eric Trumpot szintén felelősnek találták, és két évre eltiltották attól, hogy New York-i cég tisztségviselői legyenek.

Engoron döntése jelentős győzelem Letitia James állami főügyésznek, aki 2022-ben indította a pert. A több mint három hónapig tartó tárgyalás során azt állította, hogy Trump több mint egy évtizeden át felfújta a vagyonértékeket az éves pénzügyi dokumentumokban, hogy megtévessze a Deutsche Bank AG-t és más hitelezőket, hogy jobb feltételeket adjanak neki több százmillió dollárnyi hitelre.

Trump minden bizonnyal fellebbez, és ezzel az ügy végleges megoldása jóval a novemberi választások utánra is elhúzódhat. Még ha fellebbezne is, a kártérítés nagy részét letétbe helyezné vagy óvadék formájában kellene letétbe helyeznie.

A bírság alapja leginkább az a 168 millió dollár volt, amelyet Trump azzal spórolt meg, hogy a vagyonáról hazudva alacsonyabb kamatozású négy hitelt kapott. Tartalmazza továbbá a washingtoni Old Post Office hotelüzletből származó 127 millió dolláros nyereséget és a New York-i Ferry Point golfpálya eladásából származó 60 millió dollárt, amelyet az állam szerint nem tudott volna megvásárolni vagyona értékének felfújása nélkül. Az összeg tartalmazza a csalásban részt vevő alkalmazottaknak kifizetett bónuszok visszatérítését is.

A bíró a Trump Organization korábbi pénzügyi vezetőjét, Allen Weisselberget és a vállalat korábbi számvevőjét, Jeffrey McConney-t is felelősnek találta a perben.