hvg.hu: A levegőminőség javítása is hagy kívánnivalót maga után, Közép-Európa (és Olaszország) kivételesen rosszul teljesít. Hogy látja, miért?

V.S.: Magyarország tett némi előrelépést ezen a téren: az elmúlt években jelentősen csökkent több szennyező anyag kibocsátása is. Tavaly decemberben a Bizottság le is zárta a budapesti agglomeráció nitrogén-dioxid-szennyezésével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást. A szálló por koncentrációja azonban továbbra is folyamatosan túllépi a határértékeket. Három év telt el az ügyben született elmarasztaló uniós bírósági ítélet óta, de a legfrissebb adatok sem mutatnak csökkenő tendenciát a Sajó-völgy levegőjének szennyezettségében.

Magyarországnak sürgősen csökkentenie kell a háztartási szilárd fűtőanyagok elégetésével járó részecskekibocsátást, ahogy a városokban is a gépjárművek okozta légszennyezést. A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése is pozitív hatással lenne a levegőminőségre.

hvg.hu: Magyarországon a rossz levegőminőségi adatok mögött sokszor az energiaszegénység áll. A helyzet javítására kevés program indult, ami pedig mégis – például a fűtéskorszerűsítés napelemes rendszerekkel –, az nem volt eléggé átgondolt, és a megvalósítás az eredeti célokat tekintve kevésbé volt sikeres. Hogyan lehetne a kormányt jobban motiválni a cselekvésre?

V.S.: Az energiaszegénység enyhítése minden uniós országban, így Magyarországon is kiemelt fontosságú. Az EU elkötelezett az energiaszegénység elleni küzdelemben. Az energiaválság – amelyet Oroszország idézett elő azzal, hogy fegyverként alkalmazta az energiahordozók exportját – sokak számára még nehezebbé tette, hogy fedezni tudja az energiával járó kiadásait.

Az energiaszegénység fő okai a rossz energiahatékonyságú épületek és háztartási eszközök, ezek miatt is magasabbak energiaszámlák és magasabb a károsanyag-kibocsátás. Uniós szinten szorgalmazzuk az energiahatékonyság javítását, hiszen így csökkenthető az épületek energiafogyasztása.https://hvg.hu/gazdasag/20240218_Virginijus_Sinkevicius_interju_europai_bizottsag_kornyezetvedelmi_biztos_kornyezetvedelem_akkugyarak_energiaszegenyseg_vizvalsag