Ott egy letörött egyessel nem mehet be a dolgozó a munkahelyére

A hvg.hu Sopronban forgatott videóján az is kiderül, hogy hogyan modellezik a páciens állkapcsát és csontozatát, erre hogyan terveznek például fúrósablont, amellyel tizedmilliméter pontosan behelyezhető az előre elkészített fogpótlás. Így válik lehetségessé, hogy a páciens reggel bemegy a beteg fogaival, délben pedig már implantátumokkal megtámasztott teljes fogazattal távozik, úgy, hogy előtte mindössze egyszer kellett ellátogatnia a rendelőbe. De, mint dr. Tóka mondja:

mondjuk úgy, hogy tíz évet készültem, hogy az a három óra jól sikerüljön.

 

A technikai kihívások megoldása mellett különösen jelentős probléma a kvalifikált, nyelveket – lehetőleg németül – beszélő munkaerő hiánya, ami a Dentalklinik számára is gyakran komoly fejtörést okoz. Ez még úgy is problémát jelent, hogy igyekeznek a nyugati bérekkel is versenyképes fizetéseket tudjanak adni.

A gépekért be lehet menni a boltba és megvenni, az emberekért küzdeni kell

– fogalmaz a cégvezető.

Mivel az osztrák határhoz közeli klinikán a betegtől nem azt kérdezik, hogy honnan jött, hanem hogy milyen nyelven szeretne beszélni, a vállalat árbevételének jelentős része is euróban folyik be. Az osztrák, vagy Ausztriában dolgozó vendégkör azért is lényeges, mert Tóka József szerint odakint kötelező a jó megjelenés, amihez a fogsor is hozzátartozik. Ott egy letörött egyessel nem mehet be a dolgozó a munkahelyére.https://hvg.hu/kkv/20240309_cegportre-gazdasag-dentalklinik-dr-toka-kft-sopron-dr-toka-jozsef-fogaszat-klinika-fogaszati-turizmus-digitalizacio-fogorvos