Évek óta nem látott mélyponton a Fidesz népszerűsége a kegyelmi botrány után

A vártnál is jobban megtépázta a Fidesz–KDNP népszerűségét a kegyelmi botrány, egy hónap alatt több mint 325 ezer választó hagyta ott Orbánékat. Az ellenzék azonban ebből a válságból sem tudott profitálni, egyedül a Momentum erősödött minimálisan a januári felméréshez képest. A DK gyengült, és a júniusi választáshoz közeledve csökken a bizonytalanok aránya – derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából, amit a Telexen ismertetünk először.

Február elején jelent meg az első cikk a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre kegyelméről. Nyolc nap múlva lemondott Novák Katalin a köztársasági elnöki posztról, és visszavonult a közélettől a Fidesz EP-listavezetője, Varga Judit is, ám a vezéráldozatok sem voltak elegendőek a teljes kármentéshez. Egy hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében, azaz

több mint 325 ezer szavazó hagyta ott a kormánypártokat.

Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz–KDNP támogatottságát, a kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz–KDNP-re szavazna egy most vasárnapi választáson. Ez több mint kétéves negatív csúcsot jelent. Csak viszonyításképp: tavaly februárban még 47 százalékon állt a kormánypártok támogatottsága, azaz egy év alatt 10 százalékpontot, több mint félmillió szavazót vesztettek.

A teljes népesség körében, bár még hibahatáron belül, de 2 százalékponttal csökkent Orbánék népszerűsége januárhoz képest, ez is évek óta nem látott mélypontot jelent. Egy most vasárnapi választáson a magyar népesség alig több mint negyede (26 százalék) támogatná csak a kormánypártokat.