Gőzerővel ráfordult a kormány Tokajra, újabb milliárdokat kapott a pezsgőkirály

MOHOS MÁRTON / 24.HU
Kreinbacher József

Több mint 10 milliárd forintot osztott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. Tokaj fejlesztésére, a megítélt egyedi támogatások jelentős részét Kreinbacher József pezsgőkirály cége és Szabadics Zoltán, a Balatoni Hajózási Zrt. vezetőjének cége kapja.

Tokajból kell prémium turisztikai brandet csinálni

– erről beszélt nemrég Rogán Antal (igaz, azóta a turizmus helyette már Nagy Márton minisztériumához tartozik, a cél azonban láthatóan töretlen), a térség fideszes országgyűlési képviselője, Koncz Zsófia pedig már tavaly nyáron történelmi léptékű fejlesztéseket jelentett be, melyeknek köszönhetően „építészeti kincsek újulnak meg, valóságos ékszerdobozzá varázsolva a várost”. Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának nyilatkozata után az önkormányzat konkrétumokkal is előállt.

Milliárdok Szabadicsnak és Kreinbachernek

A város főterén „éktelenkedő” (egykori Skála) áruház épületét lebontják, a főutca huszonöt éve lerakott járdáit és útburkolatait 800 méter hosszan felújítják, kipofozzák a Városháza főhomlokzatát és a járási hivatal főutcai palotahomlokzatát. A felújítás érinti az Aranysas fogadót is, mely a város első fogadóépülete volt, és melynek udvarán a közelmúltban többszáz éves leleteket találtak. Megújul a fogadóhoz tartozó kültéri rendezvényparkként működő rész és az áruház mögötti tér. A Tokaji Írótábor helyszínét is renoválják: az irodalmi találkozó székhelyeként szolgáló épület egykori lakószárnyában apartmanokat alakítanak ki, egész évben nyitva tartó vendégházat működtetnek majd, emellett a mintegy 2600 négyzetméteres ZÁKÓ Ház (Degenfeld palota) épületét is felújítják. Mindezt már korábban beharangozták, most pedig a támogatásokat is elkezdték kiosztani a fejlesztésekre.https://24.hu/belfold/2024/03/20/tokaj-turizmus-fejlesztes-szabadics-zoltan-kreinbacher-jozsef-orban-rahel-tiborcz-istvan/