Hiába vették meg a matricát, az autópályát nem tudják használni, kártérítést pedig nem kapnak

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szerint a rendelet nem ad lehetőséget a lezárt autópálya miatt kárt elszenvedő autósok kompenzációjára – számolt be a hírről a Boon.hu

Az elmúlt hetekben több cikkben is beszámoltunk róla, hogy jelentős repedések jelentek meg az alig két éve átadott szakaszon és emiatt le is kellett zárni az autópályát. Napokkal ezelőtt aztán újabb rossz hírek érkeztek az M30-as kapcsán. Kiderült, hogy hiába zárták le már hetekkel ezelőtt a szakaszt, a javítási munkálatok még el sem kezdődtek, így egyelőre megjósolni sem lehet, hogy mikor használhatják újra az autósok.

Ma újabb rossz hírt közölt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a Boon.hu kérdésére.

 „Az e-matrica-rendszert szabályozó, a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet nem ad lehetőséget ilyen jellegű visszatérítésre, kedvezmény adására.

Ennek értelmében sokan hiába vették meg a matricát, nem tudják használni a szakaszt, de arra sem számíthatnak, hogy a kárukat enyhítenék. A hírportál kérdésére azt is közölt a szolgáltató, hogy: “A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei e-matricával megközelítőleg 150 kilométernyi díjköteles úthálózat vehető igénybe. Információnk szerint a lezárt szakasz hossza nagyjából 11 kilométer.”

Arra nem tértek ki, hogy ez mennyire vigasztalja azokat az autósokat, akik kifejezetten az adott szakasz használata miatt váltottak vármegyei bérletet.

Nem az M30-as az egyetlen út, amely röviddel átadása után használhatatlan lett. A Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti kerékpárút, amit szintén alig 2 éve adtak át, teljesen beomlott és használhatatlanná vált.