Skip to content

Gyepfétis: miért nyírjuk csontig a füvet, ha tudjuk, hogy nem teszünk jót a környezetnek?

Gyepfétis: miért nyírjuk csontig a füvet, ha tudjuk, hogy nem teszünk jót a környezetnek?

Sokan úgy hozunk létre vagy tartunk fenn pázsitot a kertünkben, hogy nem gondolunk bele, hogy az ártatlannak tűnő zöldfoltok valójában óriási helypazarlást jelenteknek. A világ városi zöldterületeinek 70-75 százaléka ma már pázsit, és a becslések szerint a bolygó teljes városi területének 23 százalékát fű borítja. Honnan jön ez a gyepfétis, mit lehetne helyette?

Nemrég zárult le a fűnyírásmentes május kihívás, nálam több-kevesebb sikerrel. Amikor kiérve a telekre megláttam, hogy egy hét alatt térdig nőtt a fű, igazi kényszert éreztem, hogy beindítsam a gépet, és bevallom, meg is tettem. Ám a magam módján. Miközben a párom hajlamos a fűnyírásban levezetni a felgyülemlett heti feszkót, és végigrombolni a kerten anélkül, hogy vigyázna a százszorszépekre, páfrányokra, fa alatt növő gyöngyvirág levelekre, addig én tojáshéjakon táncolva vágom a füvet, aminek meg is lett az eredménye. Ugyan a gyep kicsit egyenetlen, egyre több virág merészkedett kinőni. Idén már méhlegelőnk is van, több négyzetmétert elkerítettünk a fűnyírás elől, és így újra megjelentek a fehér és lila baracklevelű harangvirágok a méhek és egyébként a mi örömünkre is.https://nlc.hu/otthon/20220611/funyiras-kert-mehlegel-kornyezetvedelem/

Abbie Richards, a BBC által megkérdezett szakértő nem ilyen megengedő módon gondolkodik a gyepkérdésről:



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük