A magyar szándék éppen a kínai gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése

Miközben az Európai Unió éppen keményebb fellépést mutat a hazai piacán állami intézkedésekből profitáló kínai cégekkel szemben, a magyar szándék éppen a kínai gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése.

  • Bár Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása során nem jelentettek be újabb kínai beruházásokat – csak projektek előkészítését, ez a politikusok nyilatozatai alapján egyértelmű irány itthon.

Felülnézet: az elmúlt időszakban konkrét eszközöket kapott az Európai Bizottság, így a gyakorlatban is felléphet olyan kínai cégekkel szemben, amik a gyanú szerint tisztességtelenül kerülnek előnybe az uniós piacon.

  • Az EU-n kívüli kormányok által nyújtott uniós belső piacot torzító szubvenciók ellen saját hatáskörben léphetnek fel,
  • és közbeszerzésektől tilthatják el olyan országok cégeit az EU-ban, amik az európai cégeket a saját piacukon diszkriminálják.

Alulnézet: eljárást indítottak például több, a napelem- és szélturbinagyártásban érdekelt kínai cég ellen, és tagállami vasúti közbeszerzésekre szálltak rá a feltűnően alacsony kínai árazás miatt.

  • Az európai gyártók kínai diszkriminációja kapcsán az EU vizsgálja a kínai orvosieszköz-gyártókat, továbbá megtartották első házkutatásukat is az állami támogatásokhoz köthetően egy kínai állami cég európai irodáiban.

Miért fontos ez? Hamarosan véget érhet az elektromosautó-gyártókkal szemben indított vizsgálat is, aminek piaci szereplők várakozásai alapján a kínai gyártókra kivetett 15-30 százalékos átmeneti védővám lesz az eredménye.

Igen, de: a zöldtechnológiák esetében a fogyasztók és a bolygó is jól jár az olcsó kínai termékekkel, és a kínai cégek nem csak az állami pénzek miatt versenyképesek – szólnak az ellenérvek.

  • Ezeket viszont az uniós politikában egyre kevésbé hiszik el.

Mi várható? Az általános európai politikai hangulat ma már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben Budapest látszólag még a 2010-es években ragadt.

Tovább a G7 cikkéhez

Fotó: Archív