Agyhugykő. A Demokrata szerint a Kriza korszak pompás volt

Kriza Ákos fideszes polgármester 2010-től 2019-ig vezette a várost. Sokak szerint ez volt Miskolc fénykora, a város a több évtizedes mélyrepülés után ismét magára talált és rég nem látott fejlődésnek indult. Tiszta, élhető, biztonságos és szerethető lett, pompás beruházások valósultakmeg a Lillafüredi Függőkerttől a Diósgyőri vár 2014-es újjáépítéséig, amikor restaurálták Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét, a borospincét, illetve a belső udvart a gyilokjárókkal együtt. A jelenleg zajló utolsó felújítási szakaszban a várat teljes egészében a Nagy Lajos király korabeli állapotában állítják helyre.

Munkahelyek jöttek létre tízezerszám, a kulturális kínálat és a turizmus fellendült és olyan jó nevű cégek települtek Miskolcra, mint a például a Takata. A Szinva partjára visszatért a derű, a zsongás, és némi polgári elegancia is beköltözött a belváros ódon falai közé, megcáfolva azt a szomorú véleményt, hogy Miskolcról elvándorolt a középosztály java, aminek a hiányát azóta is megérzi a város. Pezsgett az élet, a teraszok megteltek a sétálóutcán korzózókkal. Az egyetemisták közül egyre többen maradtak Miskolcon, és nőtt a számuk azoknak is, akik hazatértek. Sajnos ennek megint vége: a város legnagyobb ellensége nem is annyira a baloldal, mint a hitehagyott elkeseredettség.


 

Kriza Ákos nem sokkal a 2019-es októberi önkormányzati választás előtt bejelentette, hogy egészségi okokból nem tud vállalni egy újabb ciklust. A Fidesz az ő javaslatára Alakszai Zoltánt indította. A fiatal jogász az idő rövidsége miatt alulmaradt a függetlenként induló ellenzéki jelölt, a Földes Ferenc Gimnázium korábbi igazgatója, Veres Pál mögött.

Kriza Ákos 2021. január 19-én elhunyt, búcsúztatóján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Munkássága messze túlmutat azon a kilenc éven, amit polgármesterként töltött a borsodi megyeszékhely élén. Az Y híd, az új körforgalom és a Vörösmarty utca négysávossá bővítése, a Tiszai pályaudvar könnyebb megközelíthetősége régi álma volt a városnak. Az első tervek még Kriza polgármestersége idején láttak napvilágot, végül a projekt hazai forrás felhasználásával, a kormány beruházásában valósult meg. Olyan átfogó fejlesztés jött létre, ami közlekedési hatásain túl a városrehabilitáció fontos eszköze is volt.

Ugyancsak Kriza Ákos polgármestersége idején nyerte el a forrásokat a város az Avasi kilátó felújítására, amivel a jelenlegi városvezetés előszeretettel dicsekszik. Pedig a Történelmi Avas turisztikai fejlesztése című projekt EU-s forrásokból és a hazai központi költségvetés vissza nem térítendő támogatásából valósult meg, másfél milliárd forintból. Ami 2019 és 2024 között Miskolcon megépült, egytől egyig az az előző városvezetés és a kormány érdeme, illetve azoké a merész, lokálpatrióta vállalkozóké, akik itt fektetnek be, mert hisznek benne, hogy van a városnak jövője, és ezért itt költik el a pénzüket.

A mai városvezetés fejlesztéseire jellemző a Tiszai pályaudvarhoz vezető aluljáró felújítása, amit úgy oldottak meg, hogy a föld alatti járatot egyszerűen lezárták, a tetejére földet hordtak, és a korábbi aluljáró sírjára virágokat ültettek… https://demokrata.hu/magyarorszag/miskolcnak-valtania-kell-824302/