E-roller, segway: ezekre a járművekre kell mostantól kötelező biztosítás

E-roller, segway: ezekre a járművekre kell mostantól kötelező biztosítás

  • kgfb
  • kötelező biztosítás
  • mikromobilitás

A személyautóknál és az ennél nagyobb gépjárműveknél mindig is viszonylag egyszerű kérdés volt a kötelező biztosítás, természetes, hogy kell kötni rájuk. Az autóknál kisebb járművek esetében korántsem ilyen egyértelmű a kérdés: már a motorok és segédmotoros kerékpárok >> is okozhatnak némi bizonytalanságot, nem is szólva arról a számtalan modern közlekedési eszközről, amiket mikromobilitási eszközöknek is neveznek: például az e-kerékpárok, elektromos mopedek, rollerek (és e-rollerek), segwayek vagy épp elektromos egykerekűek.

Ezeket a nagyobb városokban élők egyre gyakrabban láthatják az utcákon, és az elektromos verziók megjelenésével jellemzően egyre nagyobb sebességekre képesek, ezért csak idő kérdése volt, hogy valamilyen módon kiterjedjenek rájuk is a szabályozások. A közeljövőben KRESZ-módosítás is várható, ami rendezheti ezeknek az eszközöknek a helyét a közlekedésben, a kötelező biztosításról pedig a kgfb-törvény (2009.évi LXII. törvény) új módosítása rendelkezik. Ez 2024. május 17-től a mikromobilitási eszközök egy részét is a gépjárművek fogalma alá sorolja: vagyis ezentúl ezekre is kötelező biztosítást kell kötni. A biztosítás megkötésére azonban van néhány hét haladék, csak 2024. július 16-tól kell érvényes biztosítással rendelkezniük.

Milyen járművekre kötelező a biztosítás 2024. júliustól?

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) alábbi ábrája segít eldönteni, kell-e az adott járműre biztosítás:

Az ökölszabály, hogy amire eddig is kellett érvényes kötelező, arra a továbbiakban is kelleni fog, a kizárólag emberi erővel hajtott járművekre (pl. kerékpárokra és hagyományos rollerekre) pedig ezután sem kell biztosítást kötni. Kivételt képeznek az elektromos kerékpárok (ezek pontos definícióját ebben a cikkben magyaráztuk el >>) és a mozgáskorlátozott személyek által használt kerekesszékes járművek illetve elektromos mopedek, amik bár rásegítéssel működnek, mégsem kell rájuk biztosítás.

Az összes többi mikromobilitási eszközt két szempont alapján kategorizálja az új szabály: tömeg és tervezési sebesség alapján. Ha pl. az elektromos rollereket nézzük (ami talán a legtöbb felhasználót érinti), akkor a szabályokat így kell értelmezni: a legfeljebb 25 kg tömegű járműveknél a 25 km/h-s tervezési sebesség az irányadó – ha a roller ennél többel is képes menni, akkor kötelező biztosítással kell rendelkeznie, ha nem, akkor ezután sem lesz szükség rá. 25 kg-nál nagyobb tömegű járműveknél pedig 14 km/h-nál van meghúzva ugyanez a határ, vagyis ha egy e-roller több mint 25 kg, akkor szinte biztosan kell rá biztosítás, hiszen ezek jellemzően legalább 15 km/h-s végsebességre képesek.

Kell a rollerre rendszám? Kinek kell megkötnie a kötelező biztosítást?

Az ábra alapján tehát már könnyen eldönthető, hogy szükség lesz-e júliustól kötelezőre, vagy nem. De ez mit jelent, ugyanúgy hatósági nyilvántartásba kell venni és rendszámot kell kérni egy rollerhez, mintha egy autóról lenne szó? A válasz nem, ezek az eszközök a segédmotoros kerékpárokhoz hasonlóan nem rendszámkötelesek, hiába kell ezentúl kötelező biztosítással rendelkezniük.

A hatósági nyilvántartásba nem vett gépjárművek esetében (mivel bejegyzett üzembentartóról nincs szó) a jármű tulajdonosa vagy használója az, aki a biztosítási szerződés megkötésére kötelezett. Azaz nem csak a tulajdonos felelőssége a biztosítás, hanem azé is, aki csak kölcsönvette azt egy ismerősétől. Elindulás előtt az ő felelőssége is lesz ellenőrizni, hogy a járművön van-e élő biztosítás, és ha nincs, meg is kötheti rá.

Bár ezek a járművek kisebbek és lassabbak az autóknál, komoly anyagi kárt és személyi sérülést is lehet okozni velük, amit biztosítás nélkül a károkozónak saját zsebből kell állnia, így a biztosítás nagy terhet vehet le a használója válláról. Akinek tehát elektromos rollere, egykerekűje, segwaye vagy más hasonló járműve van, annak érdemes idén júniusban előkeresnie a műszaki leírását és a paraméterek alapján ellenőrizni, hogy szükséges-e júliustól biztosítást kötni rá. A biztosítók díjai várhatóan június közepétől lesznek elérhetőek, az ezzel kapcsolatos információkért érdemes figyelni weboldalunkat.