Skip to content

Elsöprő többséget szereztek a fideszes romák, de a borsodi cigányok lemaradtak

Népszava: Elsöprő többséget szereztek a fideszes romák az Országos Roma Önkormányzatban

Közel háromnegyedes többség jött nekik össze.

Csak két szervezetnek sikerült listát állítania az országos roma nemzetiségi választásra – írja a Népszava. A lap beszámolója szerint a választáson tarolt a kormány támogatását élvező Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz), amelyet Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő vezet.

A roma listákra 96 ezer érvényes szavazat érkezett, Sztojka szervezete ebből 71 700-at kapott, vagyis hatalmasat nyert, a másik induló, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) borsodi szervezete 24 500-at kapott. A 47 fős Országos Roma Önkormányzatban ennek megfelelően a kormánypárti szervezet 35 mandátumot szerzett, ez majdnem háromnegyedes többséget jelent, az RPM 12 képviselői helyével szemben.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnökhelyettese a Népszavának azt mondta, hogy a roma választási folyamat „csalások sorozata” volt. Mint mondta, ahhoz, hogy egy szervezet elindulhasson az országos választáson, nagyjából négyezer ajánlást kellett összegyűjteni. A szervezetek azonban nem voltak tisztában azzal, hogy nem kizárólag azoknak kell szerepelniük a nemzetiségi névjegyzékben, akik ajánlóként aláírják az ívet, hanem azoknak is, akik a támogató aláírásokat gyűjtik. Lakatos szerint jórészt ezért lehetett annyira sok érvénytelen ajánlás.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2024.06.12. 12:59

    https://assets.telex.hu/images/20240612/1718171535-temp-hJFNel_cikktorzs:xl.jpg

  2. Névtelen
    2024.06.13. 06:09

    Orbán Viktor arra építette a kampányát, hogy ha nem rá szavazunk, akkor meghalunk, mert a háborúpárti nyugati országok kiprovokálják a világháborút. Aztán a szavazás után három nappal kiállt a NATO főtitkára mellé, és elmondta, hogy ő nem tud semmit tenni. Ha a nyugati országot háborúzni akarnak, ám legyen, semmi gond! Neki csak az a fontos, hogy minden NATO-n kívüli katonai akció csak önkéntesen történhessen. Amit Stoltenberg szívesen megígért, hiszen ez eleve szerepel a NATO alapokmányában. 😀

  3. Névtelen
    2024.06.13. 10:51

    Miskolcon legyen egyre több roma. Tocára szavaztak és éljenek ott

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük