Nyilas testvérek, egymásra hányt foglyok: a Városmajor utcai nyilasházban közeledik a karácsony. Az Orgia ikerregényeként most megjelent Ólomszív detektívpárosa nem a gyilkosok után nyomoz, azt próbálja kideríteni, hogy ki juttatta ide az áldozatokat.

Az Ólomszív, miként Zoltán Gábor utóbbi években publikált könyvei – az Orgiát követő Szomszéd című esszéregény, a Szép versek 1944 – Abszurd antológia – a Szálasi hatalomátvételt követő nyilas terror idején történtekről tudósítanak. A XII. kerületi Városmajor utca 37. szám alatti házban működött az ország „legjobb” nyilaskeresztes szervezete: „errefelé klappoltak az események, mint egy mozgalmi indulóban”.

Sokakkal együtt ott tartják fogva az őskeresztény, zsidó családba nősült, keresztény szeretőt tartó, többszörös zsidószöktető vasgyárost, Rennert. Egy özvegyasszonyt, Klárát és 9 éves fiát, Tamást nemrég hozták fel a megtorlóhelyiségből, most egymás mellett fekszenek az egymásra hányt emberi testekkel teli fürdőszobában. Az Orgiából tudható, hogy mielőtt idekerültek, a nő menekülni akart, de a rajparancsnok utánakiáltott:

„Úgyse bírsz olyan gyorsan futni, ahogy én lövök.”https://hvg.hu/360/20240611_hvg-zoltan-gabor-olomsziv-szenteste-megesik