Kiegyensúlyozott életmódot is kínál

A mediterrán diéta a hagyományos, egészséges, görög és olasz ételekre alapoz, melyeknek köszönhetően csökkenti a testsúlyt, sőt, a 2-es típusú diabétesz, egyes szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát is.

A diéta nemcsak egy, az egészség és a karcsúság megőrzésére alkalmas étrendet, de egy kiegyensúlyozott életmódot is kínál, mely az egyéni preferenciák szerint könnyen személyre szabható.

A mediterrán diéta

A kiinduló alap a mediterrán diéta során az élet élvezete. Ennek részeként javasolt, hogy fogyassz naponta többször zöldségeket, gyümölcsöket, naponta egyszer-kétszer teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket, magvakat, olajbogyót és valami fűszerest. A menüben minimum kétszer szerepeljen a héten hal vagy más tengeri állat húsa. A joghurt, a tojás, a sajt és a szárnyashús fogyasztása egyéni ízlésed szerint ritkán vagy akár a hét minden napján is lehetséges. Cukros desszertet és vörös húst azonban csak heti egyszer fogyassz.

A mediterrán étrend tiltólistáján a cukor, a cukros üdítők, a feldolgozott húsok – gépsonka, virsli -, a fehér liszt, az erősen tartósított élelmiszerek – tartós tej, ketchup, májkrém, és a hidrogénezett növényi zsírok szerepelnek.

Az étrend követői számára erősen javasolt, hogy, amit csak lehet, nyers, egy összetevőből álló ételek formájában vásároljanak meg. Az ételeket lehetőleg társaságban, beszélgetés közben fogyaszd el, de ne nézz tévét, vagy olvass. A legjobb, ha a diétát napi 30 perc mozgással, akár könnyű sétával is kiegészíted. Nincs korlátja annak, hogy meddig folytathatod a mediterrán diétát, így a teljes túlsúlyodat leadhatod vele, sőt, később segít megőrizni az elért eredményt.