Napi Gáti.- Köszönjük, Veres Pál. Ezt is szanálta. Csak épp nem henceg vele. Büszke magára?

Volt egyszer egy termelői piac.

Kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk volt, és lehetőséget adott a környék termelőinek, hogy eladják a portékáikat.

Aztán elkezdett magántulajdonba vándorolni. Majd a város apportált némi átminősített közterületet, és sikertörténetként próbálták megetetni velünk, hogy megszilárdult a város részvényesi pozíciója, holott maradt a város kisebbségi tulajdonos. A lopakodó technika (senki ne gondoljon stealth repülőgép fejlesztésére) legutóbbi stációja egy éve történt, amikor kivonult a város(gazda) az üzemeltetésből. Azóta olyan furcsa változások történtek, hogy egyes őstermelők kezdtek kiszorulni, és a szóbeszéd szerint a megmaradókat is erősen korlátozzák. Miközben sosem volt őstermelő családok (Corneole?) dömping import áruval (eper, áfonya, stb.) árasztják el a hajdani őstermelői piacot, sok régről ismert valódi őstermelő arról beszél suttogva, hogy 40-50 kg-os korlátozást vezettek be az áruikra. Bezzeg a „kereskedők”, ahol általában bunkó modorú, alkalmazottnak látszó eladók (?) szívatják a vásárlókat, prosperálnak, holott mindössze annyit tesznek, hogy a nagybani piacról származó ismeretlen eredetű árut kínálnak. Némi, vagy több mint némi felárral.

Ehhez képest csekélység a kritikán aluli, albániát lealázó, egy megyei jogú városhoz méltatlan környezet, ahol bent rengeteg az üres stand, miközben járni nem lehet a folyosókat elfoglaló és leszűkitő „üzletektől”, odakint kétfelől jön az áldás, csorog a nyakunkba az eső, a lefolyók meg a vásárlók lábára vezetik a vizet, koszos ablakok, pókhálók, mocskos napernyők fogadják a vásárlókat. Aki zöldségre vágyik, az mostanság már jobban jár, ha a multiknál vásárol sokkal ellenőrzöttebb eredetű árut, mint ha azt a modortalan viszonteladó „kereskedők”-nél teszi mostoha körülmények között.

Köszönjük, Veres Pál. Ezt is szanálta. Csak épp nem henceg vele. Büszke magára? Visszaépült a villanyrendőr, 200 éves a színház, jó lesz unokázás közben visszaemlékezni a hőstetteire.

Én inkább arra vagyok büszke, hogy Kálmán László igazgató úr idején lehettem büszke Földesista, amikor ez még rangot jelentett az egész országban.

Sikerül lépésről lépésre kiszorítani a valódi termelőket, vagy legalábbis odadobni őket koncnak egy szabályozatlan, önkényesen eljáró társaságnak, amelyik szemmel láthatóan a viszonteladókat preferálja. Hurrá!

Én azért örülök, hogy vége az ámokfutásának.