Veres Pál nem akar jótékony célokra utalni a fizujából?

Pedig itt lenne az ideje.

A polgármester, Veres Pál fizetésrendezésére mindössze 11 képviselő voksolt igennel, ami kevés volt az előterjesztés elfogadásához. Még ennél is kevesebb támogatás érkezett az alpolgármesterek illetménye kapcsán, ahol a javaslat csupán 7-7 támogató szavazatot kapott a közgyűlésben.

Dr. Ignácz Dávid jegyző ezután kénytelen volt ismételten rögzíteni a törvénysértő döntést és felhívni a figyelmet annak súlyos következményeire. Kiemelte, hogy az önkormányzat a ki nem fizetett járandóságok után tetemes késedelmi kamatot lesz kénytelen megfizetni az érintett tisztségviselők számára.

A helyzet immár pattanásig tartó feszültségekre utal az önkormányzatnál. A képviselők ismétlődő törvénysértései jogbizonytalanságot eredményeznek, miközben az önkormányzat pluszköltségei is jelentősen megnövekedhetnek a kamatfizetési kötelezettségek miatt.

Dr. Mokrai Mihály (Demokratikus Koalíció), a Velünk a Város frakció szónoka kifejtette, hogy a polgármesteri illetmény emelése egy csapdahelyzetet teremt a város számára.

Bár a kormány döntött az emelésről, de nem biztosított hozzá forrást, így a városnak nem áll módjában finanszírozni azt a meglévő költségvetésből. Ez egy logikátlan helyzetet eredményez. Ráadásul politikai csapdáról is szó van, mivel ha elfogadják az emelést, pazarlónak tűnhetnek, ha viszont elutasítják, a kormányhivatal törvénytelenség miatt emelhet kifogást. Emiatt a Velünk a Város frakció nem szavazza meg az előterjesztést, mert nincs rá fedezet biztosítva.

Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője szerint a polgármesteri illetmény emeléséről egy törvényi rendelkezés szól, amit végre kell hajtani. Véleménye szerint a közgyűlésnek nem is kellene állást foglalnia ezzel kapcsolatban.

Más településeken úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy a polgármester – amennyiben nem akarja elfogadni az emelést –, jótékony célra ajánlja fel az összeget.