Izrael. A családok engedélyével  megrázó videókat vetítenek le Miskolcon

 Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Kör következő rendezvénye 06.26. szerda 17 órától

Sok szeretettel meghívjuk Önt a Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Körének következő rendezvényére, egy időszerű izraeli dokumentumfilm levetítésére kaptunk engedélyt Izrael állam budapesti nagykövetségétől. A tavaly október hetedikei, a Hamasz terrorszervezet által Izraelben elkövetett eseményekről készült megrázó dokumentum felvételt vetítünk le. A palesztin támadás során az izraeli oldalon több mint 1400 ember vesztette életét és több mint 240 túszt ejtettek, ez vezetett az Izraeli Védelmi Erők által a Hamasz terrorszervezet elleni több hónapja tartó háborúhoz.
2024. június 26.-án szerdán 17 órától nézhetik meg a dokumentumfilmet a hitközség nagytermében.  Markovics Zsolt miskolci Főrabbi vendége, Dr. Hunyadi László tiszteletbeli izraeli konzul kommentálja majd a filmet.
Ez az utolsó Baráti Körös rendezvény a nyári szünet előtt!
Bejárat Kazinczy utca 7. vagy Déryné utca 20.
Szokás szerint biztonsági okokból kérjük az előzetes e-mailes regisztrációt, helyfoglalás érkezési sorrendben!

44 perc a Hamász október 7-i támadásáról – zárt körű vetítésen, újságíróknak

Egy hónappal az 1400 izraeli életét követelő Hamász-támadás után egy zárt körű vetítésen magyar újságíróknak is bemutatták a terroristákról és áldozataikról készült videófelvételeket. Izrael a családok engedélyével vetítette le a megrázó videókat, mert „a világnak tudnak kell, milyen emberekkel állnak szemben”. Ami történt, az pedig a nagykövet szerint nemcsak Izrael, hanem a Nyugat problémája is.

Mit árul el 1400 ember brutális meggyilkolásáról egy 44 perces videófelvétel, és szabad-e mindezt megosztani a nyilvánossággal? Mindkét kérdésre nehéz válaszolni még azután is, hogy végignéztük azt – írja Serdült Viktória a hvg.hu-n ma megjelent cikkében.

Erre november 10-én délután, egy zárt körű vetítésen nyílt lehetőségünk, ahol magyar újságíróknak is bemutatták azt a nyers felvételekből összevágott videót, melyet az izraeli hadsereg készített a Hamász október 7-ei brutális támadásáról. Arról a támadásról, melyben több mint egy hónappal ezelőtt mintegy háromezer terrorista tört át a gázai határon, és kezdett órákon át tartó öldöklésbe, 1400 izraelit – köztük több mint ezer civilt – ölve meg válogatás nélkül. A Hamász a gyilkosságokon kívül körülbelül 240 embert ejtett túszul és hurcolt Gázába, néhány hónapos csecsemőktől kezdve egészen az idősekig, kevés kivétellel az ő sorsukról azóta sem tudni semmit.

Az október 7-i, izraeli civilek és katonák elleni támadásról mára több száz órányi hang- és videófelvétel van az izraeli hadsereg birtokában. A vérengzésről nemcsak a terroristák készítettek testkamerás és mobiltelefonos videókat és osztották meg a közösségi médiában, sok esetben az áldozatok mobiltelefonjai, a biztonsági és közlekedési kamerák, vagy éppen az izraeli autókban elterjedt fedélzeti kamerák is rögzítették a történteket. Néhány esetben akár mindkettő: egy civil házaspár autója elleni támadást először a velük végző Hamász-fegyveres testkamerája, majd pedig a fedélzeti kamera is megmutat. Ezekből vágtak össze 44 percnyit a filmben.

A megrázó felvételeket nem most először mutatták be, több országban is tartottak már zárt körű vetítéseket az izraeli hatóságok. Ezek mindegyikét szigorú biztonsági intézkedések védik, hang- és képfelvételeket készíteni olyannyira tilos, hogy a terembe belépés előtt minden ezek rögzítésére alkalmas eszközt le kell adni.

Tény, hogy a felvételeket megnézni még a legtapasztaltabb újságíróknak sem egyszerű: több országban előfordult, hogy rosszul lettek a vetítésen, vagy ki kellett menniük. Budapesten a 44 perc elteltével csak a végtelen csend maradt a teremben. Hosszú percekig tart felfogni, hogy amit ezeken a videókon látni, az nem egy film, nem egy megvágott híradórészlet, hanem a legkegyetlenebb valóság, a lehető legközelebbről megmutatva.

Felvetődik a kérdés, szabad-e és kell-e ezeket a videókat nyilvánosságra hozni. A felvételeken az 1400 izraeli áldozatból 138 látható – az ő családjaik erre engedélyt adtak, de éppen az ő kérésükre és az ő védelmükben tilos kamerákat bevinni.

„Emberekről beszélünk, akiknek szerető családja, barátaik voltak. Így is elég nehéz feldolgozni nekik a veszteséget” – mondta a vetítés után tartott sajtótájékoztatón Izrael budapesti nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman. „Azonban úgy éreztük, a világnak tudnia kell, mi történt és milyen emberekkel állunk szemben” – tette hozzá. Kiemelte, hogy ami történt, az nemcsak Izrael problémája, hanem az egész nyugati társadalomé. A támadás szerinte túlmutatott a politikán, a kultúra és a civilizáció ellen zajlott. „Izrael véglegesen megváltozott október 7-én, a túlélők mellett az egész országnak túl kell jutnia a traumán, és ez időbe fog telni” – tette hozzá.

További részletek: https://hvg.hu/itthon/20231110_Izrael_Gza_Hamasz_tamadas_felvetelek