Skip to content

A Transparency International és az Átlátszó ellen is vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó oknyomozó portál és a Transparency International Magyarország ellen, mert a hivatal szerint külföldről is finanszírozott szervezetként a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak. A Lánczi-féle hivatalnak nyomozati és szankciós jogköre nincs, csak vizsgálódhat. Ehhez viszont adatokat kérhet be – rengeteg adatot.

„Egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít” a Szuverenitásvédelmi Hivatal a korrupcióellenes szervezet, a Transparency International Magyarország ellen – erről maga a vizsgálattal érintett szervezet tájékoztatott. Közlésük szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal nemrég levélben tájékoztatta őket arról, hogy „külföldről származó támogatás” felhasználásával a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytatnak, ilyet támogatnak. A korrupcióellenes szervezet szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal hatoldalas levelében összesen 62 kérdést tett fel nekik, ezek megválaszolására 30 napot kaptak.

A hvg.hu úgy értesült, nem a Transparency International Magyarország az egyetlen, vizsgálattal érintett szervezet. Ugyanilyen levelet kapott információink szerint a minap az oknyomozó portál, az Átlátszó szerkesztősége, csak jóval kevesebb, mintegy tucatnyi kérdéssel. Ezt később honlapján a portál is megerősítette, mely a levelet is nyilvánosságra hozta. Elképzelhető, hogy lehetnek más érintettek is, de nincs konkrét tudomásunk arról, hogy mások is kaptak ilyen levelet a Szuverenitásvédelmi Hivataltól.

A Transparency közleménye emlékeztetett, hogy már korábban, a Lánczi Tamás (nyitóképünkön) vezetésével idén februártól működő szervezettel a hatalom szándéka, hogy “a nemzeti szuverenitás állítólagos védelmének ürügyén tovább támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket”. Hozzátették: ez azonban “ellentétes az Alaptörvénnyel és az Európai Unió alapvető értékeivel”. Annyira, hogy az Európai Bizottság ezért indított kötelezettségszegési eljárást – emlékeztetnek.

A Transparency International Magyarország nem tartja véletlennek, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe került, hiszen “korrupció ellen küzdő civil szervezetként tevékenységünk, feltáró, elemző és jogvédő munkánk sikere, sőt talán a puszta létezésünk is fenyegeti az Európai Unió legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert”. A szervezet álláspontja szerint “a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása teljességgel megalapozatlan és téves”, a hivatal működését és az azt megalapozó törvényt is Alaptörvény-ellenesnek tartják, ezért

válaszolnak ugyan a hivatal kérdéseire – bár ezen információk többségében a honlapjukon is szerepelnek –, viszont ezzel együtt az Alkotmánybírósághoz is fordultak.

A Transparency International Magyarország szerint alkotmányjogi panaszukban kifejtették, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat. Az pedig, hogy az általuk megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, szerintük jelzi: a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.

Fontos kiemelni, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal az állami mumus-szervezetek közé tartozik. Bár külsőségeiben, elnevezésében és törvényi hátterével egy komoly állami hatóság látszatát kelti, valójában semmilyen nyomozati vagy ellenőrzési jogköre nincsen, nem véletlenül nem hívják hatóságnak. Viszont szabadon vizsgálódhat, jelentéseket írogathat, ezekhez pedig adatokat kérhet be – ahogy tette ezt most is. Ami viszont a jogköröket illeti, Lánczi a hírek szerint többet



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2024.06.27. 17:27

    Minek? A ténykedésükből nyilvánvaló, hogy a SzarosGyuri Schwartz fizetési listán vannak… 😛

    1
    2
    • Névtelen
      2024.06.27. 18:32

      AKkor olyanok mint a szijjártó petike?
      „”Szorongás nélkül vágtam neki az útnak, úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok” – nyilatkozta erről Szijjártó, aki saját bevallása szerint a repülőjegy, a biztosítás és az ösztöndíj mellé még heti 75 dollár zsebpénzt is kapott a Magyarországot négerekkel elárasztani akaró milliárdostól.”

      2
      1
      • Névtelen
        2024.06.27. 22:10

        Igaza volt, hiszen Kádár apátok engedélyezte Soros bácsinak 1985-ben az MTA-n keresztül az Alapítvány létrehozását. Egyedül csak neki.

        • Névtelen
          2024.06.28. 05:25

          Orbán Győző párttitkár elvtárs járta ki a dolgot…

          • Névtelen
            2024.06.28. 07:07

            Hogyne, hogyne…
            Rögtön a pártfegyelmije után, telefonált neki Fekete János elvtárs.
            Tudod, akivel még a megdicsőült Sólyom László sem fogott kezet.

      • Névtelen
        2024.06.28. 17:18

        Ejnye rabszolga, hát te sohasem tanulsz? Persze ahhoz agy is kellene… 😛
        A sorosozás megint szánalmas, hiszen néhány – már végzett jogász – megnézte milyen is az a Schwartz-jóság. Amikor rájöttek hogy csak a rombolás és nyerészkedés érdekében próbál „hülye” csapatot toborozni a spekuláns, egy részük, fontosabb dolguk is lévén otthagyta, néhányan – ismerd meg a férget és technikáját alapon – kivárták a végét.
        Mert megtudták, hogy a tőzsdespekuláns bármit, lelkiismereti problémák nélkül lerombol, ha abból haszna van.
        De hát ezt már ifjúkorában kezdte, amikor a zsidógyerek, a náciknak, zsidó vagyonokat „leltározott”. És ezt a mai napig büszkén emlegeti. 🙂

    • Névtelen
      2024.06.27. 19:21

      a gömbcigány meg putyin listáján
      a feltételesen likvidálandók listáján

      1
      1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük