Gyurcsány Ferenc lemondásában bízik Lendvai Ildikó

A baloldal jövője múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc marad-e a DK élén – mondta a Telexnek adott interjúban Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke és országgyűlési képviselője.

A június 9-i választás egyik tanulságának tartja, hogy egy új baloldali mozgalomra lesz szükség, de nem a mostani pártok vezetésével.

„Ezt talán Gyurcsány Ferencnek a legnehezebb belátnia.” Nélküle könnyen megszűnhet a DK, hiszen a szavazói érzelmileg is kötődnek hozzá, de Lendvai szerint „lehet, hogy veszélyezteti a DK jövőjét a visszalépése, de a baloldalét is, ha marad”.

Bízik benne, hogy meglépi ezt. Lendvai Gyurcsány nyilvános megszólalásaiból úgy érzékeli, még nem jutott végleges döntésre, de gondolkodik.

Gyurcsány Ferenc egy hete posztolt arról, hogy kár lenne cizellálni, vereséget szenvedtek. Ilyenkor pedig számos kérdés felmerül, a többi között az is, hogy le fog-e mondani valaki.

„Legtöbbször ilyenkor nyilván az elnök neve merült fel.”

Azóta különböző DK-s testületek üléseztek, de Gyurcsány Ferenc még nem mondta be a döntést. A baloldali pártok súlyos vereséget szenvedtek: a DK-MSZP-Párbeszéd listája az EP-választáson 8 százalékot ért el, ezzel csak két EP-képviselőt tud kiküldeni az Európai Parlamentbe, a fővárosi listán pedig 16,6 százalékot kaptak. Ezzel is csak 6 helyet szereztek egy 33 fős testületben.

Lendvai Ildikó beszélt arról is, sok mindenben nem ért egyet Magyar Péterrel, de nem örülne, ha kipukkadna a mozgalma, hiszen akkor „a csalódás és az apátia soha nem látott hulláma törne Magyarországra.”

Azt nem tudja még, hogy mire lehet elég a Tisza Párt berobbanása. Magyart tehetségesnek tarja, de egy országos párt megszervezéséhez másfajta képességekre van szükség. Szerinte „tudomásul kell venni, hogy megszületett egy jobboldali vezetésű ellenzék, ami nem baj, de fel kell építeni mellé egy népszerű baloldali ellenzéket is.”

Az viszont szerinte kontraproduktív volt, hogy az ellenzék a kampányban szinte többet támadta Magyart mint a Fideszt.