Akkora választási csalást követtek a borsodi faluban, hogy még a Holdról is látszott

Szegiben meglepő dolog történt a június 9-i önkormányzati választások előtt néhány nappal. A faluban márciusban még csak 246 szavazópolgárt regisztráltak, a választók száma azonban a választásokra 348-ra ugrott, azaz addigra 41 százalékkal emelkedett meg. Feltehetően a 102 új „lakónak” is köszönhetően a polgármester a Fidesz–KDNP jelöltje lett. A Kúria most megsemmisítette az eredményt, és július 7-re új polgármester-választást írt ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis falvak nem arról híresek, hogy oda tömegesen szeretnének beköltözni új lakók. Szegiben azonban a választások előtt ez történt. Míg március 13-án még csak 246 választásra jogosult személy volt a faluban, június 3-án már 278, három nappal a választás előtt pedig a választók száma 348-ra ugrott. Csak a választás előtti utolsó héten a szavazóköri névjegyzék kötelező lezárásáig még 70 új választópolgárnak lett lakcíme Szegiben.

Az érkezők azért jelentkeztek be szegi lakcímekre, hogy a faluban szavazhassanak. „Egyes ingatlanokba 6-10 fő jelentkezett be, és a Helyi Választási Bizottság két tagjához további 8-8 fő került bejelentésre” – olvasható a Kúria határozatában.

A választást Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyerte meg 153 érvényes szavazattal (57,95 százalék). A független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot (39,77 százalék) kapott.

A független Kisvárdai Tibor megóvta az eredményt. A Kúria mostani határozata helyt adott a felülvizsgálati kérelmének. A bíróság kimondta: objektív adatok is alátámasztják, hogy Szegiben sérült a választások tisztasága. Olyan emberek is szavazhattak ugyanis, „akik tömegesen, közvetlenül a választás előtt kifejezetten azért létesítettek lakcímet a településen, hogy szavazataikat a választási eredmény befolyásolása érdekében leadhassák”. További részletek a Telex cikkében olvashatók.