Marhacsorda taposott agyon egy túrázó nőt Ausztriában

Tehenek sebeztek halálra egy nőt az osztrák Alpokban, aki szerdán egy születésnapi gyalogtúrán vett részt felnőtt gyerekeivel. A 40 éves helybéli nő, 20 és 23 éves lányai, valamint két kutyájuk a Salzburg közelében fekvő Gastein-völgyben, Bad Hofgasteinnél találkoztak össze a csordával, ami megtámadta őket. A nő szinte azonnal meghalt. Lányai sérüléseket szenvedtek, de sikerült elmenekülniük és értesíteniük a rendőrséget. A két lányt rövid kihallgatás után helikopterrel kórházba szállították, a szerencsétlenség körülményeit még vizsgálják. A teheneket valószínűleg a kutyák ingerelhették fel.

Ausztriában nem ez volt az első eset, hogy marhacsorda ölt meg embereket. 2014-ben szintén egy osztrák, 2017-ben pedig egy német turistanő halt meg úgy, hogy a kutyáikkal sétáltak, amikor rájuk támadtak a tehenek. A német turista esete nagy visszhangot váltott ki, és a halálos sebet okozó tehén tulajdonosát felelősségre vonták, mert nem zárta le a legelőt, kártérítést is kellett fizetnie az áldozat családjának. Az ítéletet azonban később felülvizsgálták, és a kártérítés összegét megfelezték, mert úgy ítélték meg, hogy a német turista felelőssége is megállapítható volt az ügyben.

Az osztrák kormány akkor külön turisztikai útmutatót adott ki, amiben arra hívták fel a természetjárók figyelmét, hogy tartsák magukat távol a tehéncsordáktól, és ha kutyával vannak, mindig pórázon vezessék az állatokat. (Krone/MTI)